Scrum na vlastni kuzi

Mam to stesti, ze byt nyni pracuju pro jednu z vetsich firem (>80 000 zamestnancu), zatim u me nenastal pocit beznadeje ohledne zpomalenych vnitropodnikovych procesu. Je to z velke casti dano tymem, ve kterem prave kutim a lidmi, kteri ho “vedou”. Tito jsou totiz pomerne pokrokovi a neboji se zmen. Proto zde take hned od zacatku zahodili interni metodologii vyvoje a vrhli se rovnyma nohama do Scrumu.

Zde jsou vyhody jak je vidim ja

* Neexistuje zadny manazer v klasickem pojeti, vlastne na zacatku neexistuji ani role. Vsechno je dano prirozenym vyvojem a tak se napr. architektem stane ten, kdo v prubehu casu prokaze nejvice znalosti a hlavne tym ho na teto pozici trustuje. To mi prijde fer, drive jsem byl nekolikrat svedkem toho, ze se napr. manazerem stal clovek co se pri parbach zasadne pohyboval pouze kolem sefika, pritom tym by si takovy pako zvolil maximalne po smazenici z lysohlavek. Sbohem zmrdi.

Veskere aktivity tymu ridi tzv. Scrum master, ktery funguje pouze jako sekretarka a opet si ho voli tym.

* Tym se podili na planovani. Neexistuje zadny mistr strelec, ktery seka odhady obtiznosti. Iteraci se rika sprint a trva cca 30 dni. Product manazer a zakaznik urci nejdulezitejsi usecases a tyto predhodi tymu jako tzv. sprint backlog. Kazdy clen tymu nahlasi dovolenou (nikdo neresi duvody ani delku), spocita se tzv. hours in bank a jde se hrat planovaci hra. Pri tom kazdy dostane karty, kde kazda symbolizuje pocet dni (kral je nekonecno, tedy neproveditelny ukol). Projizdi se backlog a kazdy udela na zaklade detailnejsi popisu odhad pomoci odhozene karty, ktera je zatim skryta ostatnim. Na pokyn se karta otoci, vybere se clovek s nejvyssim a nejnizsim odhadem a ten musi podat duvod. Po tomto nasleduje znova to same s tim, ze si kazdy vetsinou upravi nazor. Pote se bere prumer. Tahle hra take brani tomu, ze si odpovedny developer pracnost ukolu pod nebo nadhodnoti. Sbohem vohnouti.

* Ukoly se nezadavaji, ukoly si berete. Po odhadech si kazdy rekne co by chtel delat. Vychcankum bez ukolu je nakonec prece jen nejaky prirazen.

* Kazdy den rano je 15 minutovy scrum meeting, kde reknete co jste delali vcera a jaky je plan pro dnesek. Na zaklade teto informace se nekdo dalsi z tymu muze rozhodnout s vami ten den pracovat v paru.

Byl jsem take svedkem nekolika situaci, kdy bych se prirozene ridil jinak, ale nakonec jsem uznal, ze bylo lepsi jednat prisne podle diktatu Scrumu. Toto same plati o XP. Pokud se rozhodnete pro tyto postupy, je potreba je nasledovat uplne nebo vubec, napul to nefunguje.


Scrum neboli klubko je vyraz pochazejici z rugby

13 thoughts on “Scrum na vlastni kuzi

  1. mnagas

    To je velice zajimavy zpusob. Budu se na to muset detailneji podivat.

    Na zaklade XP jsem chtel take v predchozi firme zavest 15 minutovy meeting, ale ostatni kolegove moc nadseni a komunikativni nebyli. Stejne tak vyvoj ve dvojicich.

    Hodne zalezi na lidech v tymu a jejich motivaci. Flakaci se najdou vsude 🙁

  2. filemon Post author

    mnagasi vsechno zalezi na Tobe. Pokud dokazes ostatni strhnout a ukazat jim vyhody (ktere Scrum a XP rozhodne ma), tak se nakonec rozpovidaji. Musim vazne rict, ze atmosfera v tymu je hodne uvolnena a postupem casu se prosazuji i lidi, kteri se drive drzeli stranou. Nikdo si tady napriklad nic nedela z vlastni neznalosti. Proste si jednoho dne sedne a spolupracuje se specialistou a casem se dostane na jakouztakouz uroven.

  3. woitech

    hezky clanek filemone, libi se mi zvlast ty karty, odhadovat pracnost je vzdycky loterie, vic hlav a nejaka ta iterace zrejme pomuze.

  4. Padáček

    “Control chaos” – jo, to je tedy zajímavá organizace práce. Ale když si to tak čtu a přemýšlím o tom, přijde mi naprosto přirozené nějakou takovou metodiku provozovat. Standardní direktivní řízení je přežitek – a nejhorší je, když relativně schopný manager teamu si nechá našeptat nějaké rady od lidí, co do běhu teamu 100% nevidí a pak se tím zhroutí veškeré termíny. Fakt sranda

    😉 včera jsem si spolubydlícím vyzkoušel klasikou metodiku XP – programming in pairs – já mělo něco na práci a oba jsme měli shodný domácí úkol. Takže já četl zadání jednotlivých podúloh a nahodil, jak by se to dalo řešit (+ hledal chyby). Jinak jsem v tom spolubydlu nechal vlastně vymáchat, ale za to se běhe, pár hodin vclku dobře naučil Swing a vnitřní třídy. Docela sranda.

    Pak jen stačilo příslušní zdroják “refuckorovat” (přejmenovat promněnní a komentáře) a odeslat vyučujícímu.

  5. FruFru

    Servus blondaku!, silenou oklikou prez web jednoho a nasledne druheho kamose jsem se nejak dobelhal k tvemu webu. Musim uznat, ze si s tim docela davas praci a je to kupodivu i zajimavy cteni. Hlavne kdyz kape. Koukam, ze se z tebe stava velky zvire, takze s tebou musim byt zadobre. Momentalne jsem mimo CR, ale urcite nekdy v budoucnu budu zase shnanet nejakej job, takze se urcite ozvu – naprosto normalni parazitismus. Napis email co a jak, docela me zajima co delas a jak zijes. Jo a cetl jsem, ze si potkal v letadle nejakou Ditu ci co, ktera ma udajne byt tvoje spoluzacka ze zakladni skoly? Ja si kurna zadnou Ditu nepamatuju.

  6. filemon Post author

    Cau Lukaci! 🙂

    Jasne, ze se ozvi, lidi jsou potreba porad. Jinak to ze si Ditu nepamatujes je asi tim, ze jsi chodil do Becka. Ditino prijmeni zacina na B. Jinak od vas zase dela letusku Helena M. (dlouhy vlasy) a minulej tyden jsem potkal dalsi letusku, ktera chodila do Becka, ale o tridu niz. Nj. Usti n/L kraj zaslibeny.

  7. filemon Post author

    Take zdravim, ano, na interni projekty Scrum stale pouzivame ke vsi spokojenosti. Na mgmt pouzivame Mingle, kde mame vsechny pozadavky pekne formou karticek, planujeme jednotlive sprinty a sledujem metriky.

  8. luks

    Zdravim, hezky clanek.
    Zajimalo by me, zda i po dvou letech nemate pocit zpomalenych vnitropodnikovych postupu. IMHO neexistuje velka firma, kde by toto nebylo. Zajimava vec, ze tyto velke neefektivni kolosy jsou i tak na vysluni a v konkurzech drti male efektivni firmy.

  9. Isaac

    Pěkný den
    a pěkný článek – evidentně ze života 🙂 U nás ve firmě se teď trochu láme chleba ohledně metodiky vývoje, pravověrní prosazují M$ Solution Framework for Agile Devel., mně se do toho moc nechce, zdá se mi to být moc velké kladivo na náš malý hřebíček. SCRUM by se mi asi líbil víc, už jsem se s ním potkal – jen mám obavu, že pokrývá pouze realizační fáze, kdy už je kupř. celková architektura jasná a definovaná – nebo se pletu? Předem díky za názor.

  10. filemon Post author

    Ahoj Isaacu, mas pravdu. Planovani (specifikace hlavnich stories) a stanoveni architektury se odehrava pred prvnim sprintem. Preju mnoho stesti a argumentu pro nasazeni SCRUMu ve vasi spolecnosti.

  11. Luboš Račanský

    Je dobře, že se v České republice začíná mluvit o Scrumu. Jako certifikovaný scrumMaster, školení všem doporučuji, si dovolím opravit nepřesnosti: product owner nepředhodí týmu sprint baglog, ale připravý product baglog, ze kterého tým na sprint planningu #1 čerpá user story, ke kterým se zaváže na následující spring. Neplánuje se ve dnech, ale v bodech(vysvětlění důvodu je trochu delší). Na scrum meetingu by se měly eskalovat problémy, aby scrum master věděl, v čem může pomoct.

    Budete-li chtít někdo konzultovat Scrum, ozvěte se!

Comments are closed.