Alternativa k jave – Jython

Nedavno pri rozhovoru s Boruvkem prisla rec na tvorbu toolu a utilit. Znate to, najednou treba potrebujete nabusit toolik pro automaticke vytvoreni dokumentace na zaklade nejakeho atributu v kodu nebo podobneho. Boruv tehda rikal, ze nez-li se mordovat s nejakym skriptem, radeji si danou utilitku naprogramuje v jave. Oponoval jsem, ze pro tyto prilezitosti (tedy programovani na rychlost bez ladu a skladu) je mozna pro javistu lepsi pouzit treba Jython nebo Rhino.Samozrejme, ze vyhodu to ma tehdy, pokud dany jazyk ovladate. 🙂

Proc tyto jazyky stoji za povsimnuti?

Prinasi totiz java developerovi vice ci mene ten samy komfort jako jazyky v CLS rodince v .NET, kde napr. knihovna v PHP muze byt rozsirena implementaci v C#. To mi prijde uzasny, a proto mam .NET rad. Myslim, ze kdyby MS stahnul ocas a zacal oficialne pro enterprise podporovat unix a MONO, tak uz tu java nemusela byt. Lec nestalo se. Tezkopadnik SUN se nakonec prece jen rozhoupal k podpore skriptovacich jazyku v nasledujicim JDK. Ostatne mohl to udelat uz drive a do samostatneho DSL(domain specific language) odseparovat nevzhledne nadory typu Generics nebo tedka nove Closures. Ale to jsem odforkoval trochu dal.

A ted k Jythonu. Ne, ze bych byl nejaky velky odbornik, ale k Jythonu jsem se dostal neprimo na projektu v Nokii, kde v nem byl napsan framework pro automatizovane testovani (mozna bude uvolnen jako OS). Libila se mi elegance syntaxe a moznost dynamickeho rozsirovani bez nutnosti kompilace.

A jak nejlepe zacit? Nejrychleji s IDE. Pokud pouzivate Eclipse, muzete si stahnout plugin JyDT. Musim ovsem varovat, ze prace s nim neni az tak straightforward, jak by mela. Hlavne co se tyce toho pomerne zasadniho – integrace s javou. Problemky jako neautomatizovane nastaveni build cest, falesne hlaseni chyb s importy nebo neexistence navigace s Jythonu do java tridy me ponekud zarazily. Na druhou stranu navigace v jython knihovnach, code asistent ci spousteni jython modulu za pouziti jiste stoji.

Pokud se vam podarilo spravne nainstalovat a nasetupovat, pak se jiz muzete tesit s univerzalniho prostredi pro psani
snippetu napr. pro rychlotestovani. Jython je navic dosti intuitivni a vsechno v nem tak nejak funguje na prvni pokus tak jak chcete. Ale na to uz jste mezitim asi prisli.


Jedna VM vladne vsem,
jedna jim vsem kaze,
jedna vsechny privede,
do ehm… pohody svaze.

2 thoughts on “Alternativa k jave – Jython

  1. Tobbi

    File, podobný problém řeším taky už nějaký ten pátek a přímo v Pythonu jsem psal přes rok. Kád byl krátký, příjemný, bez trochy zvyku nečitelný – ale nemohl jsem si ho vynachválit.

    Jenže v poslední době zjišťuju, že kád napsaný v C# není o moc delší než ten v Pythonu. Proč? Protože:

    * syntaktická cukrlátka z Pythonu už jsou skoro všechna v C# 2.0 (v 3.0 asi už všechna)
    * kdysi úžasné a obrovské knihovny Pythonu dokázal .NET dohnat a předehnat
    * VS 2005 mi dovoluje programovat okamžitě a i ta nejtajnější přání plní už předem 😀

    Btw, pro fajnšmekry je tu malý, ale šikovný IronPython.

    Jako jediný “problém” vidím tu závislost na windows. Ale což. No pain, no game.

  2. kmotr

    Jython doporucuje 9 z 10 vyrobcu AS. Ehhr, aspon IBM. Mel jsem takovej task malej, abych nejak udelal automatickou konfiguraci WebSphere 5 a deploy aplikace. Pro skriptovani jsem si vybral Jython (oproti Jacl) a i kdyz jsem toho moc neudelal, stejne se mi to zalibilo. Az na wsadmin konzoli WebSphere. A dokumentaci. A prolezani silenych struktur v konfiguraci. A vubec, Jython na tom byl to nejlepsi. Urcite bych si v tom chtel jeste neco zkusit.

Comments are closed.