Nokia N800 – prvni dojmy

Vcera jsem zajel do nakupniho centra Sello a v obchudku Elisa zakoupil dalsi prirustek do me sbirky cestovnich gadgetu, asice internetovy tablet N800. Vzpominam si, jak mi pred rokem pri veceri ukazoval jeden nadseny nokiak z R&D prototyp N770 (predchudce). Uz tenkrat si me ta hracka ziskala. N800 oproti N770 podporuje vice pameti (1GB -> 4GB), vykonnejsi procesor (220MHz -> 320 MHz), je trochu lehci a ma vychytanejsi verzi OS (vice dale).

Toto zarizeni by vam pri zakladnim pouziti melo komplet pokryt pozadavky ohledne pristupu a prace s internetem. To jest rychly pristup na web pres wi-fi hotspoty (ci BT mobil), email klient, rss ctecka, instant messaging, pdf reader, media player pro prehravani lokalnich audio a video souboru ci internetovych streamu atd.

Pri tomto zakladnim pouziti jsem ihned narazil na tyto klady a zapory

+ weby i pdf dokumenty se daji cist pomerne dobre diky velkemu rozliseni (800×480, uhlopricka 10cm)
+ vsechno mi fungovalo napoprve
+ zarizeni je svizne
+ vysouvaci webkamerka
+ cena (~375 EUR)

– zatim nefunguje Skype – toto Nokii pali ze vseho nejvice – proto na zacatku tohoto roku oficialne oznamila partnerstvi se Skype
– nefunguje mi Google Notebook – to je vinou prohlizece (Opera)
– prime prehravani videi z YouTube je trhane – opet prohlizec a spatny flash player. Toto se
da obejit prestreamovanim z vaseho stroje napr. pomoci mycastu (Orb).
– slabsi vydrz baterii – za 3-4 hodin aktivniho pouzivani je to prazdne

Samozrejme, ze pokud bych mel pouzivat toto zarizeni takto, asi bych si ho nejspise nekoupil.
Ono ma ovsem jednu velkou vyhodu: bezi na Debianu, ktery oficialne nazyvaji internet tablet OS 2007 edice. Takze po serii vetsich ci mensich hacku si na nem rozbehnete spoustu zajimavych aplikaci jako vnc ci ssh klienta. Skupina geeku kolem internettablettalk.com pracuje na portu KDE.Hratky s timto si chystam na tento vikend. Snad z toho nedopatrenim neudelam drahou lampicku (tady funguje white-screen of death).


N800 na mem stole

2 thoughts on “Nokia N800 – prvni dojmy

  1. mnagas

    no nevim jestli to je dobra investice 🙂 co to tam mas za pouzdro plne cehosi? Nejvic me na dalsim zarizeni vadi, ze clovek sebou musi tahat zase o nekolik kabelu navic. To mame napajeni do zasuvky, specialni usb kabel na propojeni s pc, adapter do auta, adapter na adapter 🙂 takhle kdyz ma clovek notas, kameru, fotak, mobil, pda, ty jeste do toho psp tak to sebou tahne 2km ruznych kabelu. pak jeste ctvery sluchatka protoze do kazdeho zarizeni jsou specialni s jinym konektorem. no des.

  2. filemon

    To pouzdro jsem poridil ve Fry’s a prave resi ten problem s tunou kabelu. Obsahuje sluchatka, handsfree, mikrofon, minimys, cross RJ45 a modem kablik, univerzalni USB – hvezdice se vsemi typy USB portu.

    Nejak prestavam verit v univerzalni zarizeni, ktere by mi vyhovovalo. Chci mit kvalitni fotak, herni zarizeni, kapesni prehravac filmu a hudby, pracovni kompik, telefon… Jasne, muzes si rict, ze vsechno na N800 mas i na notasu. Ale schvalne si stopni, jak dlouho ti trva probuzeni pocitace z hibernace, pripojeni k siti a jak je to vsechno komfortni. S N800 jsem na siti za 5 sec a za tu dobu uz jsem v pulce Southparku. To vse pri paralelnim nacepovani pivka v salonku. 😉 Dalsi kvalitni usecase pro toto zarizeni jsou korporatni porady – ty ze me udelaly prebornika v rychlych sachovych partiich a sudoku.

Comments are closed.