iPod Touch landed

A jsem z nej zatim hodne nadseny. U Jirky Pisy na blogu si ostatne muzete precist sami, ze jeho koupe neni marnotratnosti, anebrz akci v pravde zachrannou – iPod Touch @ Home. Pro me osobne je top featurou plynule prehravani youtube videi, vlastnost ktera mi stale chybi u Nokie N800. Jelikoz se jiz podarilo rozlousknout zpusob uploadu vlastnich aplikaci, a navic Apple na dalsi rok oznamil uvolneni SDK, urcite mi tato hracka jeste nejaky cas vydrzi.

9 thoughts on “iPod Touch landed

  1. Jirka

    No pozor … tohle se s nanem neda vubec srovnavat. Na iPod Touch bezi vlastni OS a po malem hacku se na nej daji nainstalovat dalsi aplikace, vcetne tech, co jsou defaultne na iphonu, a tohle dela z iPodu takovy applovsky PDA. Jasne, ze napr. pro windows mobile je aplikaci tisickrat vic, ale na to, jak je iPhone a iPod Touch kratce na svete, je tech programku relativne dost a clovek si vybere (terminal, skype, rss reader, pdf reader, mail, weather forecast atd.). Navic svym ovladanim a provedenim je tahle hracka zase uplne jinde nez ostatni pda. Vemte si klasickej iPod, jak je jeho ovladani jednoduchy a user friendly a jaka je ted pozice iPodu mezi mp3 prehravaci… a presne stejny pristup prinasi i iPhone a iPod Touch. Jsou jednoduchy, user friendly, libivy a jsou delany pro lidi tak, aby je mohli snadno pouzivat … Kdyz bych to mel srovnat s jinymi zarizenimi tohoto typu, tak to je jako asi jako srovnavat dva programy, kde jeden vam umozni vzit objekt objednavka a vyvolat na nem udalost odeslat a druhej program vam umozni odeslat objednavku.

  2. filemon

    to Jiri: hezky primer v ty posledni vete. Presne tak to zatim s produktama Apple vidim. Proste je zapnu a na vsechny UC, kvuli kterym jsem si je kupoval, mi funguji na 100% a jeste potesi oko vkusnym designem. Navic integraci se uzitna hodnota zvysuje. Takze uz brzy uvitam noveho obyvatele naseho domu – mac miniho, ktery si vezme na starost prehravani filmu, hudby, TV a internetu ve vsech mistnostech.

  3. Padáček

    OK, OK 😉 trochu vás popichuju. Mrknul jsem se k ovocnářům na nějaké informace a prezentace. Vypadá to tedy zajímavě … zaráží mě, že když je to “jako PDA”, není k tomu to typické pero na psaní po displayi.

    “po malem hacku se na nej daji nainstalovat dalsi aplikace” – ten hack přežiju, spíš mě zajímá, v čem jsou psané, a jak se vůbec dají napsat?

    terminál? jaký? nějaký command line, něco zajímavého?

    Dá se do toho sehnat nějaký inteligentní notepad/text editor?

    Chtít po tom, abych rozběhal lokálně apache+php, to je asi moc ne? 😉

    A hlavně, jestli to umí Wi-Fi, jde do toho naimportovat certifikáty? Jestli tam nedostanu ten z VÅ E CA (http://ca.vse.cz/), tak se ve škole nikam nepřipojím :-/

    A poslední dotaz 😀 kolik tahle sranda v Dussu stojí? Že bych oželil teleobjektiv pro D70s k Vánocům???

  4. Jirka

    1/ Co se tyce toho pera … kdyz Steve Jobs predstavoval v lednu 2007 iPhone a jeho ovladani, tak kritizoval stylusy (rika se tak tem perum, ne? :)) pro jejich nepraktycnost a mini klavesnice zabirajici polovinu zarizeni a ubirajici misto pro displej. Touch screen a celkovy UI iPhonu a iPodu je navrzeno tak, aby se dalo ovladat prstem. Pro psani obsahuje virtualni klavesnici.

    2/ S tema aplikacema je to jeste takovy divoky. Oficialni vydani SDK pro iPhone by melo byt venku az v unoru 2008 a hadam, ze se to bude psat v Objective-C. Ted jsou ofic. podporovany jenom “webovy aplikace” zalozeny na AJAXu … ale jak to tam funguje netusim. A pak tu jsou jeste aplikace napsany svepomoci 🙂

    3/ Terminal ma (musis si ho doinstalovat spolu s Unix BSD Tools)

    4/ Par text editoru tu uz je

    5/ Apache s PHP na nem rozbehas, stejne jako treba perl nebo ruby

    6/ Ma to v sobe Safari (defaultni browser v Mac OS X), takze pokud se pripojis z maca, pripojis se i z iPhonu / iPodu.

    7/ 299EUR za 8gb verzi, 399EUR za 16gb … a jak uz jsem psal u sebe, problem je tenhle ipod sehnat (mysleno v obchode) … snazsi mozna bude zkusit to pres webovej obchod.

  5. filemon

    Po takto vycerpavajici odpovedi od Jirky doufam Padacku, ze te to skutecne zajimalo a nepises sem jen aby rec nestala. 🙂

  6. Padáček

    😉 myslíš, že vás potřebuju zaměstnávat dotazy na vybavení iPodu pro nic za nic. To bych vám neudělal.

    Jestli na tom jede triáda, Ruby, bude k tomu SDK (i když Objective C nevládnu) a nějak záhadně tam jedou AJAX aplikace, tak je to fakt maso 🙂

    No připojení z wi-fi tady určitě nějakým studentíkům funguje, ale jde o to nahrát prostě konkrétní certifikát na stroj a pak příslušně nastavit wifi připojení, aby se to proti němu autorizovalo. Já jsem zatím v tomhle konzervativní a jedu na ThinkPad+WinXP …

    … tu virtuální klávesnici jsem viděl na video, musí se na to psát asi dobře. Ale co české znaky 😉 to bych chtěl asi moc, co?

    Popravdě, nalomili jste mě. 😀

  7. filemon

    No mozna mam tlusty prsty, anebo silham, ale docela casto se preklikavam. Na nejaky velky kodovani to neni. Ale to se da poresit pripojenim pres SSH fuse a developenim na Macu.

    Urcite pred koupi zcheckuj novou Nokia 810, ale ta je designove nekde jinde.

Comments are closed.