Snow Driving Experience 2010

Tento týden jsem se vydal na 2 denní kurz jízdy na ledu do Alp. Akci pořádal Klub sportovních aut a celkem se na ní během 10 dnů vystřídalo 150 nadšenců. Jak už to tak bývá, vyrazil jsem na poslední chvíli, takže jsem musel poměrně speedit. Bohužel jsem zvolil neoptimální trasu přes České Budějice, kde mě navíc zastavila Noční hlídka a musel jsem dýchat.

naustek
Naustek

Zbytek cesty ve zkratce: Linec – zácpa, Salcburk – zácpa, dálnice na Villach – samé zúžení, omezená rychlost apod. Dorazil jsem na hotel uprostřed přednášky o důležitosti levé nohy při zatáčení a očním kontaktu s jízdní dráhou(eyecontact). Ve zbytku se promítaly motivační filmy ukazující driftujícího cyklistu a šíleného Hirvonena.

Šel jsem si lehnout a před spaním si pustil To nejlepší z Edda Cupu (je tam i můj výlet mimo trať v Modrý svini ve Zbraslavi).

Druhý den jsme na to vlítli – rozdělili si nás instruktoři Luboš a Franta do dvou skupin po cca 10 autech. Samozřejmě jsem byl v začátečnících.Trať byla hrudkoviě ledová, měl jsem po ní problém chodit. Kolem bylo cca 10 cm prašanu, takže autům se celkem nemohlo nic stát. První společný okruh a začala divočina. Vypnul jsem všechny asistenty, zapnul sport mód a pokřižoval se. 🙂 Ze začátku si auto dělalo co chtělo, hledal jsem jeho hranice. Po nějakých 10 minutách se mi povedl první kontrolováný průjezd driftem a nastala euforie. Docela mi dalo práci odbourat blok ze specifického chování AWD aut při driftu, kdy jsou narozdíl od zadokolek přední kola rovná.

Kromě průjezdu trasy se trénovaly drifty v kole, nejprve oběma pak jen jednou rukou, kdy druhá ruka kyne davům, což se samozřejmě vždycky hodí. Kdo chtěl, mohl se pustit do advanced kousků jako např. gangsterská otočka (zběsile couvání, otočka o 180 a jízda vpřed). Dal jsem si trochu pohov, když mi po divoké cca 2060 otočce namístě začla blikat chyba ABS. Zpestřením byly stíhací závody po ovále (vyhrál jsem 1x nad GT3 a byl pojet Panamerou a BMW 5), k dispozici k zapůjčení bylo KTM a motokáry.Přijeli i chlapi s pořádnýma strojema jako Toyota Land Cruiser (zvýšený speciál) nebo Cadillac Escalade. Tyhle driftující bezmála 3tunky ve zpětném zrcátku fungovaly jako zaručený urychlovač. 🙂

Celkem na mě akce zapůsobila, sešla se skvělá parta lidí, se kterými se dalo večer u pivka normálně pokecat, žádná pimpovačka. Instruktoři nikoho nikam netlačili, pouze ukazovali správnou cestu, a tak to má být. Příště bych rád vyrazil zas.

Snow Driving Experience 2010 – Thomatal [Austria]

4 thoughts on “Snow Driving Experience 2010

  1. Pavel

    Ahoj, my jezdime hned vedle v udoli na uplne stejne cviciste. Jenom cela akce vyjde na polovicku. Jestli chces jet pristi rok, muzes zadriftovat s nama Javistama 😉

  2. Pavel

    My pak uz spis jezdime jenom na okruhy. Jeste obcas treba do Melku, kde je komplet kropena draha.

Comments are closed.