Byti SAPistou

Co si predstavite, kdyz se rekne SAP?

Na me pada posvatna ucta, asi takova, jako kdyz mi v roce 1999 jeden pan z Oracle pri rozhovoru o J2EE rikal: “Nauc se to, tady v republice to nikdo poradne neumi.” Tak jsem sedl a skutecne si o tom neco precetl – dodnes mam na disku pdf EJB by Monica Pawlan – a hlavne vyzkousel (i kdyz tenkrat jeste Oracle AS neumel entity beany – EJB 1.1 ).

Protoze se v soucasne dobe potkavam dnes a denne se SAPem, mel jsem a mam chut poradne ho prostudovat. Jake bylo prekvapeni, kdyz mi kolegove rekli , ze budu potrebovat brainwash. Oki, to bych byl schopen akceptovat i za cenu blekotajici bytosti, ve kterou bych se promenil. Je fakt, ze SAPisti co jsem potkal byli prinejmensim introverti, mluvici pomalu a rozvlacne umerne rozsahu tohoto molocha. Hlavne se to naucit.

Ale co se ucit? No v tom prave vezi, je potreba se naucit jednak jednotlive moduly, se kterymi prijdete do styku a to znamena tabulky a business procesy, jakoz i zpusob jak vyvijet vlastni aplikace – programovaci jazyk ABAP/4 a pak SAPi api – BAPI.

Pozn. Haha, reknete si to rychle – SAPi api BAPI. Paradni popevek do auta nebo pri holeni. 🙂
Pozn2. V aute rad posloucham reggae guru Macka B-iho, ktery taky v jednom songu zpiva – “Bapiiiii,…”. Konecne mu rozumim.

A hura do toho. Na amazonu jsem objednal peknou knizku a prvni odkaz v googlu nasel dokonalou stranku s free tutorialama.

K te knize by melo byt prilozeno dvojcd s plne funkcnim MiniSAP 4.6D, ktery si muze clovek vyzkouset i lokalne. Chystam se tu na blogu postovat vysledky meho dalsiho SAPiho samostudia, tak snad to nekoho zaujme.

Jake jsou vase zkusenosti se SAPem nebo jinym zajimavym ERPeckem – treba Norrisem mafe 😉 ?

11 thoughts on “Byti SAPistou

  1. Marek Samaj

    Hehe, SAPa sa prave zacinam ucit aj ja (cca. 3 days back), celkom zaujimave. Slabym sokom sa sice neda vyhnut, hlavne ked ma clovek zazite nejake OOP myslenie a cely SAP sa toci hlavne o datach, na objekty sa akosi zabudlo. Ale mozno sa mylim, mozno tie objekty niekde su, len ja ich zatial nevidim 🙂

    Zvolil som (=bolo mi doporucene) najprv zvladnut ABAP/4 a reporting. Zatial sa mi javi ako vyborna kniha Sams Teach Yourself ABAP/4 in 21 Days (http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0672312174/qid%3D1098266415/202-1425294-5861402). Su tam dobre ponate zaklady SAPu ako takeho, doraz kladie prave na reporting a pracu s datami.

    Studiu zdar a o 21 dni naschle… 😉

  2. filemon

    No Marku, good luck. 🙂 Ucis se to sam, protoze chces, nebo v ramci zamestnani?

  3. Marek Samaj

    Diky, hodne stastia aj Tebe. Ucim sa v ramci prace, tento proces zapada do filozofie: “Consultant consultant = Convert.ToConsultant(programmer);” Denne sa dozvedam same pre mna revolucne veci, napriklad, ze v ABAP tie objekty naozaj su, ze seriozne reporty sa uz nepisu cez write atd. Nuz co, nezostava nic ine, len stare zname 3x(ucit sa)! 😉 A aby toho nebolo dost, zacinam aj s Web Services… Yeah!

  4. filemon

    Marku diky za linky, uz se tesim na svuj vlastni lokalni SAPik. Ted jen tak muzu koukat na ikonku SAPlogonu 🙂

  5. ded

    no, mohli byste prosim trochu priblizit o co tu vlastne jde ? BAPI, ABAP atd. – to jsou sic programove rozhrani(jak jsem nasel) ale jak a k cemu se to vlastne pouziva ? budu vdecny za nejaky link .. dik

  6. filemon

    ABAP je programovaci jazyk. Jeho historie je pomerne dlouha – cca 30 let. Vznikl na mainframech jako jazyk pro tvorbu maker pro reportovani. Potom s nastupem R/2 byl pretvoren v interpretovany jazyk pro tvorbu uzivatelskych dialogu tzv. transakci. A kdyz prisel SAP R/3, ABAP se stal zakladnim jazykem i pro SAP jako takovy tzn. jadro SAPu je napsano v C, ale veskera aplikacni logika je uz psana v ABAPu. S 21.stoletim byl ABAP obohacen o objektovy pristup tzn. je mozne vyuzit polymorfismu, dedicnosti.

    BAPI je Business Application Programming Interface tedy rozhrani, pres ktere coby ABAP programatori pristupujeme k SAPim modulum.

    Veskere info cerpam od me spolupracovnice Iriny a skvele knihy ABAP Objects, ktera je zalinkovana v hlavnim postu. Studiu zdar!

  7. Pingback: casino on net

Comments are closed.