Linux na desktop? Haha

Cely minuly tyden jsem se tesil na vikendovy installfest GForge, na ktery jsem byl upozornen jeho velkym fandou Dagim. Delsi dobu mam doma pomerne nevyuzivany kompik, vznikly kompilaci 3 jinych stroju, kteremu vladne linux. Jedinym vyjimecnym (a jak se zahy ukazalo znacne neskromnym) pranim bylo, abych ho do site mohl pripojit pres wifi.

V predtuse moznych problemu jsem si zvolil nejnovejsiho Mandrake 10.1, ktery by mel podporovat mimo jine Centrino. Prvni problem nastal, pri dodatecne instalaci nekterych balicku – rpmdrake i urpmi mely oba neustalou chut olizovat neexistujici zarizeni (/dev/scd0). Nenasel jsem zpusob jak zadat jine zarizeni, takze jsem skoncil u manualni instalace pomoci rpm a ad-hoc reseni zavislosti. Hnus. Frustrovan jsem se vrhl na instalaci wirelessky (D-Link 510), nebot nebyla pri instalaci automaticky rozpoznana. Stejny osud stihl i tv kartu a integrovanou zvukovku, ale ty jsem byl ochoten ozelet. Za wifinu jsem byl ale pripraven bojovat, hruzu a tim padem i silu mi nahanela vidina listickovani nepekneho lan kabelu.

Proctenim nekolika diskusi jsem se dostal k utilite ndiswrapper, ktera umi naloadovat windows ovladace pro nektere sitovky. Po cca 2 hodinach jsem se dopracoval ke zkompilovanym zdrojakum a uspesnemu natazeni ovladace me karty. Zajuchal jsem a celou udalost jsem nalezite oslavil. Bohuzel, tim jsem si svuj poharek stesti pro dany den vypil a zbytek dne uz stravil pouze fuckitovanim. Kartu nebylo mozno nikterak (iwconfig) prinutit pro zadani essid site a dalsich parametru. Co hur, “iwlist wlan0 scan” vratil prazdny seznam. Po 3-ech hodinach marneho boje, sestavajiciho z googlovani a aplikaci vsech moznych (a casto sarlatanskych) rad, letela wirelesska do police a jeji PCI bytecek vysquatovala
klasicka 100Mbitova sitovka. Kabel nekabel, nervy mam jenom jedny.

Instalace GForge probehla hladce a tak jsem usinal celkem spokojeny.

Kdo rika, ze linux uz dospel na desktopy ci notebooky, je u me fantasta. Pokud mate v pocitaci hw novinky, pak se prinejmensim pripravte na opravdu tuhy boj. Plati zde pravidlo: nejdrive si precti diskuse, ktere chipsety v dane oblasti funguji bez problemu a pak teprve kupuj. Bohuzel, pri nakupu pres internet vam jednou prijde realtek, podruhe neco jineho, takze se jim ridit prilis neda.

Vsiml jsem si, ze existuje silna sebemrskacska skupina zastancu linuxu, kterou prave tyto instalacni hratky bavi. Znam nekolik takovych jedincu, vetsinou je to jen zpusob jak oddalit skutecnou pracovni napln a podle d-fense to jsou svym zpusobem vohnouti. Mym cilem neni travit noci instalaci a konfiguraci kompu, spis me bavi s nim skutecne pracovat a neco vytvaret.

5 thoughts on “Linux na desktop? Haha

  1. Jaroslav Å eděnka

    dost zalezi na “zpusobu pouziti” toho desktopu, treba spolubydla pouziva Xka jenom na udrzovani co nejvetsiho poctu konzoli, a pak se to celkem da:-) a ani me doma pouzivani Linuxu na desktopu nijak zvlast neomezuje.. ale je pravda, ze na notasu si jeste z lenosti winy udrzuju 🙂 stejne to je imo z velke casti jenom o zvyku.. 😉

  2. filemon

    ad zpusob uziti = vyuzit vsechno, co v kompu mam, abych s nim mohl smysluplne pracovat. A ne mit problem, kdyz si chci koupit bluetooth klavesnici, wirelessku nebo co ja vim, treba MP40 do USB portu, abych to mohl vsechno kolem postrilet.

    a jak uz jsem napsal zpusob uziti se u me != hrani si s instalaci

    Opravdovou vyhodu linuxu vidim ve stabilite – proto na servery ano, na desktop ne. 🙂

  3. Jaroslav Å eděnka

    ten antibot se mi libi cim dal tim lip, ani se nemeni to cislo..nemohl bys ho taky nechat v cookies? 🙂
    ale co se tyce hrani si s instalaci, tak v tom se asi shodnem – ale kdyz uz to Linuxu jede, tak to nic nezastavi 😮

Comments are closed.