Prace v zahranici

Nezavisle na sobe se me 3 z mych kamaradu ptali, jak najit praci v zahranici a nejlip se tam i prestehovat. No a tady je moje odpoved, abych to nemusel psat kazdemu zvlast:

1. Zvazte svou jazykovou vybavenost.

Je dobre umet v jazyku cilove zeme rict par zakladnich vet a slov typu “Ta polivka je studena jak psi cumak, privedte mi kuchare” nebo “Coze?! Vy neberete Maestro?”.

2. Prehodnotte sve znalosti

Sami si objektivne zhodnotte, v cem skutecne vynikate a podle toho hledejte. Budte pripraveni, ze si vas pri uvodnim pohovoru vetsinou poradne proklepnou.

3. Vyberte pracovni nabidku

Dobre nabidky se najdou na lokalnich webech jobs.com a samozrejme monster.com.

4. Sepiste zivotopis (CV)

Tak tady si dejte zalezet. Snazte se ho co nejvice vyladit podle nabidky, ktera vas zaujala. To znamena, ze pokud byste se radi dali k norskym rybarum z osady Soroya, nema smysl zminovat vase zalibeni v J2EE, ale naopak vypichnete clenstvi v klubu Mlady kaprik ci divoky zapas s metrovym nilskym okounem pri vasi dovolene na Hurghade.

5. Nahodte udici

Je potreba rici, ze procento uspechu pri hledani prace v cizine je pomerne nizke v zavislosti na cilove zemi. Proto je nutne predchozi kroky n-krat opakovat. Pokud muzete, spise volejte, emaily se ztrati a jsou pomale. Pokud zavolate, demostrujete sve jazykove znalosti a take skutecny zajem o nabizenou pozici.

6. Prijimaci pohovory

Snazte se byt uvolneni a ukazte svoji kultivovanost a lidskost (pokud tedy nezkousite pozici brokera na Wallstreet ci lichvare na vych. Slovensku). Take je dobre vedet, kdo je na druhem konci dratu. Kumulem technickych detailu ohromite jen urcity typ lidi. Proto hned na zacatku rozhovoru sondujte. Dobre je se take ptat, ukazat zajem o danou pozici. Prece to neni jenom o platu, ze ne. 😉

7. Vzali me, co ted

No pak gratulace. V prve rade si domluvte podminky, ktere by mely byt odpovidajici zamestnancum v dane zemi. Pod cenu muzete jit, ale jen trochu. Co se tyce pracovni povoleni, opet zalezi na zemi. Informujte se zamestnavatele, aby vam ho pripadne vybehal. Pokud vam to umozni, zkuste pracovat na zivnostak. V takovem pripade pracovni povoleni na kratkou dobu nepotrebujete. Nechte si od zamestnavatele sehnat ubytovani podle vasich predstav a cenovych moznosti. Sbalte kufrik, usporadejte poradnou farewell parbu s kamarady a hura na letiste nebo nadrazi.

A na zaver: pokud mate zajem o praci konzultanta, resit problemy, chut cestovat, navstevovat nejvetsi svetove firmy, zazivat infarktove stavy a naopak velkolepa vitezstvi, tak mi sve cv poslete na filemon@jirifabian.net.

One thought on “Prace v zahranici

  1. peciss

    Doufam, ze na me myslis, a jestli Vam ten projekt pristi mesic vyjde, tak dej vedet 🙂

Comments are closed.