FEI I. – Geekove mezi korporatniky

Jelikoz jsem pomerne mlady, mam za sebou teprve 3 zamestnavatele (Unicorn, Systinet a Ariba). Kultura v kazde zminene
spolecnosti je trochu jina – zatimco Unicorn sazi na kamaradsky kolektiv a hrubou silu, Systinet byl vice o geekareni a skutecnych kamaradu tam bylo mene (respect to Sulin crew 🙂 ). Ariba je na tom jeste hure, konzultant je vetsinou u zakaznika osamocen a tak je nucen se kamaradit s IT tymem te ktere spolecnosti. Jelikoz se projekty docela casto stridaji, pozna takto pomerne hodne lidi. Proto jsem si rikal, ze by bylo dobre neco utrousit o typech lidi, ktere potkavam a jak s nima nejlepe jednat – neco jako filova emocni inteligence – FEI (pozdrav Svate a Tlacovi). No mozna jsem opravdu socialni herec, jak me jednou nazval ales.

Miluju prvni den u zakaznika. Vsichni jsou pro me jako nepopsana kniha, je klidne mozny, ze budu pravidelne chodit na pivko s kolegou po pravy ruce nebo na nej naopak za tyden za broken build seslu temnou kletbu cikanky z Predlic. Kazdy tym ma vetsinou jednoho ci vice (pomerne k velikosti) lidi, kteri se tesi vseobecne ucte – mistni geekove. S temito lidmi se musi polehoucku, za zadnou cenu se nepoustejte do polemik o vhodnosti pouzivani ultraeditu coby java editoru. Narazite a vase nazory ohledne kvalitniho refactoringu v IDEAe zustanou vyslyseny nanejvys kaktusem na policce, ktery mozna pohne souhlasne ostny, ale to je tak asi vsechno.

Na mistniho geeka nejvice zapusobite, pokud mu pravidelne vytahujete kaminky z boty tim, ze resite jeho nejpalcivejsi problemy. Pratelstvi s nim se ovsem rodi velice, velice, velice pomalu. Cely proces se da uspisit pouze vyresenim ulrahardcore problemu, nad kterym by se zapotil i Don Box. Pokud se vam povedlo a ziskali jste jeho prizen, mate konecne moznost zacit skutecne komunikovat. Predavate sve poznatky, ziskavate poznatky, potencialy se vyrovnavaji.

Tito geekove maji volnou ruku ke hrani si s technologiemi (casto bloguji), maji vzdy posledni slovo pri rozhodovani o kazdem zavaznejsim kroku a v neposledni rade funguji jako poradna pro mene zkusene kolegy. I kdyz by to nekoho unavovalo, oni sami si teto pozice vazi a jsou na ni patricne hrdi. Proto ochotne radi, doporucuji, poucuji a skoli. Pokud se sejde skupina geeku na jedny hromade, stoji pak kazda porada za to. Jelikoz je kazdy z nich schopen poodhalit i sebemensi skulinku v navrhu kolegy, stavaji se z pulhodinovych porad nekolikahodinova mentalni cviceni, ktera prinesou vice otazek nez odpovedi. Zde se muzete prosadit jako moderator, ktery udrzi rozjete a vedomostmi preplnene geeky v rozumnych mantinelech a predejde tak jejich nucene excitaci do vyssiho levelu, kdy se diskusni thready forkuji rychlosti
sireni kapenkove infekce.

Kazdopadne stoji setkani s geekem za to. Na geeka se nezapomina – ja si takhle budu pamatovat lidi jako trt, jacek, mira, alex, ales, okep, dagi, simon nebo winfried.

takhle geekove vetsinou nevypadaji
Takhle geekove vetsinou nevypadaji. Z tyhle grupy je geekem maximalne pan s cervenou kravatou (pozoruje situaci a dela, ze spi – mazane). Na ostatnich je videt, ze radi mluvi (az na stydlivou slecnu), ale to je tak asi vsechno. Cela debata skonci tim, ze se geek s cervenou kravatou probudi z hibernace, vsechny dosavadni navrhy oznaci za kravinu, prijde z vlastnim napadem co dal a pujde si procistit hlavu prochazkou kolem firmy.

7 thoughts on “FEI I. – Geekove mezi korporatniky

  1. tlaca

    Asi je to lakave, zalozit si vlastni pohled na svet 🙂 chapu. Rychlejsi, pohodlnejsi, veselejsi. Good luck konzultante, o tve schopnosti mit “je” vsechny rychle a efektivne zpracovane, popripade na haku, nepochybuji a mozna i trochu zavidim. At se ti dari jim i porozumet a pripadne okonzultovat trochu i sebe. Tak ci onak o tom napis. SEEU on redemlon.bloguje.cz.

  2. filemon

    to boruvek: diky za podporu suline, pokracovat budu. 🙂
    to tlaca: kazdy ma prece vlastni pohled na svet. Kdo je pro jednoho geekem, muze byt pro druheho uchylem. Ja pisu o tom jak to vidim ja, neni to zadna ucebnice, zadna oficialni klasifikace ci bestiar. A k redmelonu jsem se prave prihlasil, ty tygre.

  3. tlaca

    … je ještě lepší než polymorfní proxina :))))))). Vím co mi říkáš, rád bych ti to o tom “vlastním ” pohledu na svět potvrdil, ale i (a hlavně) za sebe prohlašuji, že vidět svět pouze svýma očima je velká fuška. Aby to bylo trochu jasné, musíme odložit spoustu brýlí našich otců, matek, hlubokých dětských prožitků …. (Zkrátka ve vlastním zájmu hacknout vlastní proxinu, aby se dovnitř dostalo i něco víc. To je vlastně dobrý příměr: když máš stále zapnutou PP, tak nevíš přesně, co se děje venku, protože ti zvenku dorazí jen půlka “akcí” a “vjemů”. Zbytek zkresleně. Když víš, jak ta PP vlastně nastavená vevnitř, můžeš pochopit, které akce zvenku nedoráží. Když znáš, jak jsou nastavené PP ostatních, tak můžeš vědět a cítit (ne jen tušit) kolik a kterých informací se ztratilo cestou přes dvě PP. Půlka z půlky je, asIknow čtvrtina. Zkuz si dojít do banky o půjčku se čtvrtinou podkladů správně a se třemi čtvrtinami špatně či mlze.) nice day.

  4. tlaca

    🙂 spletl jsem si URI s nadpisem
    “bestiář :))))) je ještě lepší než … atp.”

  5. filemon

    No castecne souhlasim, ale na druhou stranu, lidska duse se neutvari jen prozitky ci podedenymi/prijimanymi nazory. I kdyz tuhle slupku odstranis, jsou tu vrozene dispozice dane geneticky, ktere stale zarucuji subjektivni vnimani. A pokud bys i tuhle slupku dal pryc, dostanes se na dalsi – treba na tu, ktera je vytvarena prijimanou potravou. Co Ti zbyde, kdyz postupne oloupes vsechny vrstvy cibule? Nic. Ano, nic ma mozna objektivni nazory a vnimani nic-vesmiru. Ale to je jina zalezitost.

  6. tlaca

    Přes slupku svojí biologické podstaty se nedostaneš. Jestli jo, budeš mít nárok na nobelovku, protože posuneš hranice. Dosáhnout hranice …. “emoce vidím, rozumím a řídím, myšlenky dokážu nechat odplout” … to je jako odsedlat koně a nechat ho proběhnout v savaně. Uvolnění, svoboda. Oddání se svojí podstatě. O nic víc nejde. Připomewnu ti ten pocit, jedeš lesem na prkně dolů, kromě levá pravá nemáš čas na myšlenky a pocity jsou narvané endorfinem a radostí. Tak tudy File, tudy. :))))))))

Comments are closed.