Rozpaky nad JetBrains Omea

Po dukladne masazi od boruvka jsem zacal pred casem pro cteni rss feedu pouzivat Omea Reader. Jedna se o velice kvalitni ctecku, i kdyz k ni mam vyhradu ohledne pametove narocnosti – vezme si ~40 MB RAM. (Pozn. pospeste si, legalne zadarmo ho muzete poridit jen do 31 brezna)

Reader ma slouzit pro “nalakani” na profesionalni verzi JetBrains Omea, ktera umi konsolidovat informace z ruznych zdroju. Temi jsou out-of-box Outlook, ICQ, Miranda, feedy, NNTP newsgroupy, slozka oblibene z IE ci Mozilly. Dalsi zdroje se daji doprogramovat jakozto pluginy, Omea publikuje .NET API.

Po chvilce uzivani mi Omea prijde jako zajimavy hybrid, zaindexujete si jakykoliv adresar na disku, muzete si k souborum pridat metadata pomoci kategorii a vytvaret tzv. workspaces neboli domeny, do kterych prirazujete jednotlive relevantni informace jako emailove korespondence, icq chaty, soubory apod. Tahle vlastnost se mi ostatne na celem toolu libi nejvice, clovek si vytvori workspace per projekt a udrzuje si poradek v kompiku i v hlave.

Hybrid je tento soft proto, ze informace nejen cte, ale snazi se je i vytvaret, tedy napriklad zadavat tasky ci kontakty do Outlooku, delegovat je pomoci emailu.

Na toolu jsem doposud objevil nasledujici vady na krase:

1. integrace s Outlookem – pro zjistovani novych emailu pravidelne spousti Outlook. Outlook tedy musi bezet spolecne s Omeou.

2. chybi integrace s Outlook kalendarem

3. s Omei se nedaji posilat IM zpravy -> IM musi bezet spolecne s Omeou

4. chybi odlehceny klient pro Pocket PC – alespon ctecka, ktera by si stav synchronizovala pres ActiveSync. Kdyz uz je soft napsany v .NET, tak by to nemel byt takovy problem.

5. obcas najednou zere vetsinu CPU a nepusti – stalo se po zobrazeni nahledu nekterych emailu. Zjevne viewer ma problem.

6. po nainstalovani upgradne existujici Omea Reader databazi. Pri spusteni Omea Readeru pak obdrzite hlasku o moznem poskozeni databaze pri vasem dalsim pouzivani OR. Marketingove na jednicku, uzivatelsky f*ck u.

7. pametova narocnost – 40-90 MB

Takze zaverem snad jen to, ze az se Omea dostane do verze, kdy nebudu muset mit spusteneho Outlooka, ICQ a bude umet synchronizovat s Pocket PC, tak za ni tech 49(99) USD dam, tedka zustanu u zadarmozniho Omea Readeru, Outlooku, ICQ a nad tim si dal budu vyhledavat Google Desktopem.