Klickovani na Mac OS – posta a kalendar

Coby postovniho a rss klienta jsem si v Mac OS zvolil Thunderbird. S tim jsem si na sebe usil bitch ohledne indexace zprav a integrace s iCalem. Aby mi Spotlight/Google Desktop indexoval zpravy v Thunderbirdu, je nejprve nutne vygenerovat soubor per zpravu. Howto je napr. zde.

Jako kalendar jsem zacal pouzivat nejprve iCal, ale pak jsem presel na Lightning, protoze jsem hledal neco integrovaneho s Thunderbirdem. Uz samotny import iCal kalendaru se povedl tak napul (spatna jmena kalendaru, nektere eventy se neprenesly). Nakonec jsem se s Lightningem rozloucil pote, co nechtel posilat emaily s danou eventou. Nyni jsem zpatky na iCalu, ktery mam obousmerne integrovany s Google Calendar pomoci pomerne kvalitniho (zatim) Spanning Sync (iCal by default umoznuje jen pullovani kalendare z Google, ne push/edit). Za tento programek se plati 25 $ za rok, coz je dost dlouha doba, na napsani vlastni jednoduche synchronizace…

6 thoughts on “Klickovani na Mac OS – posta a kalendar

  1. Padáček

    Předpokládám, existuje-li iCal, musí být i iMail. To je o tolik horší oproti Mozille Thunderbird? Ono je někdy dobré skutečně mít vše z jedné stáje … já teda na XP a Office 2007 nedám dopustit.

  2. Jirka

    No Padacku … jsi blizko … neexistuje iMail, ale Mail. S nim by to bylo ale zbytecne jednoduchy 🙂 … i kdyz je fakt, ze jak je na tom s integraci s Googlem netusim. Nicmene jsem zatim nemel duvod prestat pouzivat Mail, ktery je soucasti Mac OS a prejit na third party Thunderbird.

  3. filemon Post author

    🙂

    Nemel jsem cas studovat Mail do hloubky.

    Umi Mail RSS a News ?
    Ma Mail lepsi junk filtr nez ThunderBird ?
    Ma Mail primou podporu pro Gmail (lama feature) ?
    Jak je to s podporou migrace z Outlooku? Ja jsem na winech preportoval vse do Thunderbird a prekopiroval na Mac.
    A co pluginy? Tim, ze je TB na vsech platformach, je jich jak mraku.

    Klidne prejdu na Mail, presvedcte me. 🙂

  4. Jirka

    1/ Neumi a otazka je, zda by mel umet … Photoshop neumi vypalovat cd, Camino neumi orezavat obrazky a i tak je mam rad a staci mi 🙂 … na RSS a News je prece mraky samostatnych aplikaci …. Mail je mailovy klient …. Pokud ale opravdu hledas jednu aplikaci, ktera bude umet 3 ruzne veci (byt polovicate) a Thunderbird ti vyhovuje, necht slouzi 🙂

    2/ Thunderbird jsem si jednou na pul dne nainstaloval a nez jsem stihnul porovnat junk filtry, tak sel do kose …. nicmene bych asi stejne nevedel, podle jakeho kriteria hodnotit junk filtry … a ja to mam stejne zapnuty na serveru. Nicmene na webu se vali docela dost pluginu pro Mail a mezi nimi urcite naky ten alternativni junkle filtr bude, pokude ten co je soucasti mailu nestaci.

    3/ Opet ted nevim, co si predstavit pod pojmem prima podpora pro GMail … co by jako mel umet? …. prijmout postu a odeslat postu? …. no to umi, je to mailovy klient, tak snad se pripoji k cemukoliv pres pop a smtp, ne?

    4/ V Mailu kliknes na File -> Import Mailboxes a vyberes si z ceho chces importovat

    5/ Pluginu pro Mail je taky mraku …. ale ted jsi na to kapnul …. TB je na vsech platformach a je to takovej kompromis…. Mail je jen na MacOS X a je se systemem uzce spjatej, takze tu mas integraci se Spotlightem, iCalem, AddressBookem … podpora Apple Scriptu, Automatoru, Growl apod. A tohle jsou veci, ktery u TB nenajdes.

  5. filemon Post author

    ad 1) to je vec vkusu, RSS i News jsou zpravy, ktery ti prijdou, takze mam jeden soft na zpravy
    ad 2) jj, ale jsou servery, kde nastaveni neovlivnis
    ad 3) tuhle feature jsem tam dal jen tak, jasne ze muzes pouzit pop3 a smtp manualne
    ad 4) kliknu, ale nejak nevidim podporu Outlooku 2003 (jen Outlook Express). Ty jsi pres to naimportoval mailbox Outlooku?
    ad 5) ano, tohle je nejpadnejsi duvod. I kdyz Spotlight nepouzivam (mam GoogleDesktop a ten QuickSilver), integraci s iCalem pouzivam na odeslani eventy, Growl nepotrebuju (vidim doklad o prijmu v Docku), Apple Script a Automator me zatim miji.

    Diky za komentar, jeste si to necham projit hlavou. 🙂

  6. Jirka

    ad 1/ ok 🙂
    ad 2/ to jo, ale porad tu je defaultni junk filter a rada ke stazeni formou pluginu
    ad 3/ nedalo mi to 😉
    ad 4/ aha … netusil jsem, ze jejich mailboxy se nejak lisi …. v dobe, kdy jsem zacal pouzivat jiripisa.net, tak uz jsem mel maca a pouzival jsem rovnou Mail, predchozi mail boxy (treba na centrumu) meli zpravy ulozeny na serveru, takze tam jsem je oznacil jen jako neprectene, nastavil Mail a stahnul si je …. nicmene Mail podporuje import z Microsoft Entourage (to je MS Outlook pro maca, treba to pujde pres tohle), Outlook Express, Claris Emailer, Netscape / Mozilla, Eudora, Mail for OS X, Other 🙂 … nechce se mi verit, ze nejde z Outlooku udelat nejaky export a dat to do Mailu … ale zase chapu, ze clovek se dokaze zabavit lip, nez hledat vhodnout kombinaci exportu a importu
    ad 5/ Google Desktop nemam, ale kdyz ho vydavali pro Mac OS X, cetl jsem nekde, ze to nema konkurovat Spotlightu ale spise ho doplnit … myslel jsem, ze to bude nejak zintegrovany. Growl jsem jen tak placnul … ja ho taky pro mail nepouzivam … ty zpravicky jsou hezky, ale vseho s mirou 🙂 … co se tyce Apple Scriptu, tak taky sem se jeste ke psani vlastnich scriptu nedostal, protoze zatim mi k tomu chybela napad (resp. motivace) a cas … na druhou stranu myslim, ze treba aplikace tretich stran (zadna me ted nenapada :)) pro maca budou snaze spoulupracovat s Mailem nez s Thunderbirdem.

    Ale ted hlavni vec … nechci nikoho premlouvat, at nepouziva tohle a zacne pouzivat tamto 🙂 … kdyz to vyhovuje, tak to je hlavni …. jak se rika … nehas, co te nepali 🙂

Comments are closed.