Kuba Kubikula I.

Po vyrovnani se s casovym posuvem (-5 hodin) jsem konecne nabral silu napsat o mem vyletu na ostrov svobody – Kubu. Jiz delsi dobu jsem planoval navstevu nejakeho ostrova v Karibiku, lakala me Jamajka, Kuba nebo Dominikanska republika. Nakonec jsem se rozhodl podivat na Fidela.

Nechci se chlubit, ale jsem prebornik v baleni kufru – tentokrat jsem mel sbaleno za 5 minut i se stocenim ponozek do uhlednych klubek. Zvazoval jsem, zda-li vzit kompik ci nikoliv. Samozrejme, ze nakonec letel se mnou.
Z Phy se odletalo po 20 hodine a letelo se s jednim mezipristanim v Madridu celkove asi 10 hodin. Behem letu se nic zvlastniho neprihodilo, snad jen ze se skupinka Polaku mirne receno opojila Jackem Danielsem a nutila osazenstvo zadni casti letadla setrvavat v bdelem stavu.

Po priletu do Varadera na nas dopadl prijemne vlhky morsky vzduch a celni prohlidka. Po pasu s kufry pobihal pes s celnikem a hledali drogy. Vedle me stojici podsadity Madar se zlatym retezem na krku tloustky zapesti batolete pocal byt mirne nervozni, ale pes jeho kufrik s cabajkou preskocil s ledovym klidem. Pote jsem si rozmenil penize – po listopadovych americkych volbach zrusila Kuba volne pouzivani USD, a tak zbyly 2 oficialni meny asice peso obyc pro Kubance a peso convertible pro turisty.
Prevodni kurz je asi 1 USD = 0.9 Peso Convertible, nebot si smenarna chytre z vasich upocenych dolarku drapkama strhne 10 %. Proto mi prislo lepsi, brat si na Kubu spise eura – v oficialnich smenarnach se to urcite vyplati. Na trzistich a spropitne se da platit samozrejme dal v USD.

Ubytovani jsme byli v hotelu Oasis (***), ktery se nachazi mirne stranou primo na plazi a sklada se z nekolika dvoupatrovych budov. Pokoje prumer, zklamala me nepritomnost wifi. Naopak jsem nasel jednu kompatibilni zasuvku, a tak nebylo potreba shanet se po adapteru (americky typ zasuvek). Mirne me vystrasilo osvetleni – i pri rozsviceni vsech lampicek panovalo na pokoji decentni pritmi, takze na cteni to moc nebylo.

Rano jsem pak byl zvedavy na snidani. Nabidka nic moc, 2 druhy ochuzenych salamu, syr, nejaky jogurty, zelenina, ovoce a vejce. No a u nich jsem cely pobyt zustal, takze to byla vejce nameko, natvrdo, omeleta a volsky oka. 🙂 I presto jsem mistnimu fastfoodu odolal.


Pict. 1 U Maca

Prvni 2 dny nebylo zase tak pekne pocasi, a tak jsme vyrazili na vylet do Havany. Stare mesto je docela fajn, takova piratska dira. 🙂 Vsude
na ulicich posedavaly Kubanky s obrovskyma doutnikama a chtely se za uplatu fotit. Me ovsem zaujal deda, s doutnikem velkym jak noha od stolu. Ten mel pred sebou parek psu – fenku a psa, pricemz oba byli nejakym zvlastnim zpusobem spojeny zadkama a poskakovali kolem. Lidi na to koukali a rikali si siamsky psi. Tak jsem to ani nefotil, ale jake bylo nase prekvapeni, kdyz jsme tim mistem sli odpoledne znovu a ty psi behali pekne rozpojeny. Proste dedek sibal si udelal zivnost z posiamstovani psu.

Jinak vsude jezdily stare Chevrolety, ziguliky a moskvice. Ty chevy byly paradne nablejskany a zachovaly, jenze je Kubanci nesmej prodat cizincovi, natoz vyvest ze zeme. Osobne mi to takhle vyhovuje, nechci aby takhle krasny auta zmizely v bezednych skladech solventnich sberatelu.


Pict. 2 U chevroletu

Kapitola sama pro sebe jsou pak bary presneji receno ty “Hammingwayovy oblibene”. Podle jejich poctu by Ernst mohl na Nobelovku uspesne zapomenout pri pobihani z mista na misto v neustalem mojitovem opojeni. Pred objednavkou je vzdycky dobre se zeptat na specialni drink podniku a ten si dat. Ceny jsou od 2.5 do 6 pesos a kvalita vyjimecna. Cerstve ovoce a dlouholeta tradice dela pak z navstevy baru dokonaly zazitek pro chutove poharky. Dalsim postrehem je to, ze tak jak u nas je na stole solnicka, na Kube je to flaska kubanskeho rumu. Tak si muze kazdy svuj drink dochutit podle libosti. 🙂

Pict. 3 Na baru

V Havane jsme vecer navstivili prosluly kabaret pod sirym nebem s nazvem Tropicana. U vchodu dostali panove poradny doutnik a damy karafiat. Na stole uz stala obligatni flaska bileho rumu, kola a led na michani cuba libre. Vlastni predstaveni trvalo asi 2 hodiny a tanecnici se pohybovali na nekolika podiich kolem dokola. Pri konecne dekovacce vtancovali krasne mulatky dokonce mezi lidi a tak si s nimi vetsinou pani v duchodu a japonci radi zatancovali.

Turisti jezdi na Kube na zajezdy v autobusech nebo spise v dzipech Suzuki Vitara. Taky jsme takhle vyjeli a vazne to stalo za to. Zavitali jsme totiz mezi mistni kovboje do Udoli 1000 palem s rickou Yumuri. Tady jsme se povozili na konich, jejichz drezuru by jim Kludsky mohl zavidet. Byt jsem se snazil sebevic, rozcuchany konik-divous nereagoval na zadny z mych povelu a pekne v poklidu se sinul dopredu. Asi si umite predstavit ten adrenalin, kdyz do nej pak zezadu prihlizejici kovboj vidouc mou neschopnost klackem pichnul a konik se dal do klusu. Kubanske deti jsou ostrileni mavacove, kdykoliv jsme projizdeli nejakou vesnici, stalo alespon jedno vykloneno u vrat a zdravilo nas.

Vylety nas provadeli cesky mluvici kubanci, z nichz jsem si nejvice oblibil Edu. Vypadal presne jak Sef ze South Parku a mel podobne i chovani. Proto me neprekvapilo, kdyz jsme s nim pri jednom vyletu kradli trsy bananu a pomerance z plantazi nebo jezdili motorovym clunem chranenou deltou. Proste Kubanci delaji vsechno pro to, aby se u nich turistum libilo. Asi nejvic me ale dostala navsteva krapnikove jeskyne Bella Mar blizko Matanzasu. Eda tu suverene sahal na nekolik set tisic let stary stalagnit, cachtal se v takove prirodni studance a div ze nam nejaky ten mensi krapnicek neutrhl sebou. Vazne s nim byla neuveritelna legrace a nastesti jsem si ho i natocil. Nejveselejsi pasaze s nim zde zverejnim v prubehu pristiho tydne. To be continued…


Vamos a la playa!

10 thoughts on “Kuba Kubikula I.

  1. Tobbi

    Paráda, File, Tvoje deníčky fakt potěší i u srdce zahřejí 😉
    Prozradíš cíl příštího výletu? 🙂

  2. filemon

    to Tlaca: :))))) tohle byla presne reakce my mamky 🙂

    Ale jak rikam, ty psi byli fakt specialne vycviceny, tohle urcite v psi kamasutre nenajdes 😉

  3. tlaca

    … takze nevidel. Doporucuju, jsou evidentne vycviceny uplne stejne po celym svete. Pejsci maji jednu jedinou polohu, ktera konci vzdycky takhle. Chlapi to maji lepsi, ty mohou usnout. Psi tam takhle zustanou viset … a museji chodit s tou fenkou hezky kam ji napadne. Au. Nastesti jenom docasne.

  4. Josef Petrák

    Nj, vypadá to skutečně zajímavě. Hned bych se tam podíval, ale zatím mám asi smůlu. Doufám, že ty videa sem hodíš co nejdříve :-).

  5. filemon

    to tlaca: no tak to jsem u nas fakt jeste nevidel. Ale diky za info 🙂
    to tobbi: chtel bych vyrazit v lete do stredni ameriky, pekne s batuzkem. Jel bys taky? Je lepsi kdyz nas bude vic.
    to jenda: 😀 presne tak
    to padak: neboj, neboj, zacina se blyskat na lepsi casy. Prezentace dopadla dobre 😉

  6. Tobbi

    to Fil: no jestli si neděláš prdel, tak abych máknul na škole 🙂
    notebooky s sebou?? 😀

  7. filemon

    to Tobbi: nedelam si legraci, jel bys? Do batuzku samozrejme notas, jedno spodni pradlo ve vystraznych barvach proti krokodylum a svycarsky nozik.

Comments are closed.