Kdyz se neco dela s laskou…

Ve vzacnych chvilich, kdy odkladam Golf Digest ci Prague Club Magazine :), se zactu do casopisu Euro. Vetsina clanku pusobi dosti suse, tim vic mi jako osvezujici oaza prijdou prispevky pana Ballika, ktery je povolanim gurman a sekundarne pak nejspise basnik. Skoda, ze nepracoval sveho casu v Systinetu, byl by jiste v case obedu velikou posilou pro skupinu sulinu.

Zde je ukazka z cisla 05/2006 (Euro), popisujici jeho lov.

“To uz k memu mistu prinaseji velky a hluboky talir. Klobouk kuzeloviteho tvaru stojici na dynku se sirokou krempou, takovou asociaci vyvolava pohled zvenci. Uvnitr pak se vzhuru vzpinaji – jako supiny na hrbete bajneho draka – rozevrena kridla vetsich a mensich lastur srdcovek. Prave sote ze srdcovek s bruschettou mi urcili jako ouverturu. Dobra volba uz napohled. Na zjezenem hrbete jako vrak davne galery lezi topinka s tmavymi stigmaty ohne. A na te, coby korunka cele kompozice pokrmu, srpecek opeceneho cesneku. Pro vetsi
efekt je zmet lastur sem tam prolozena srpeckem rajcete.
Poustim se do jidla a po prvnim soustu znamenam, ze chut si se vzhledem nijak nezada. Jemne, sametove hladive maso srdcovek je usporne ve vyrazu. Spirala k bajecnemu, dokonale ladenemu akordu chuti je postavena na harmonii masa a stavy, ve ktere tone. Ta se naopak ujima vlady nad celkem a rozevira vysec o lehynce pikantni part se stopou horkosti, ale te spravne, morske. Rajce prida slunny van stredomorske jarosti a cesnek – ten “na palube” nebyl jediny – byv teplem zbaven sve arogance, vnasi zaverecny gong cinelu a graduje jim obsazny, pritom vsak zcela dobre citelny koncert chuti.”
Milan Ballik (milan.ballik@euro.cz)

A co z toho vseho plyne? Kazdy skutecny odbornik umi o “svem” tematu psat a mluvit poutavou a zajimavou formou. Pan Ballik mohl samozrejme setrit mistem a napsat neco ve stylu “na hromade skebli lezela topinka s osmahlym cesnekem, co uz me moc nepalil a cely to bylo zality UHEM”. Ale on ma sve povolani rad, vidi krasu i na zdanlive nepatrnych a vsednich vecech a tak cely clanek “vymazlil”.

Zvladnul by nekdo z vas podobne popsat svoji praci ci aplikaci, na ktere prave pracuje?