Muj zivot Svycara II. – Jedeme parit do Svycar

Gruzi (cti griici),

pri patku tu mam takovy uvolneny prispevek ohledne cenovych relaci ve Svycarsku aneb kolik nas bude stat maly vylet, rekneme mala vikendova parba v Basileji. Uvodem bych jen podotkl, ze smenny kurz je 1 CHF za cca 20 Kc.

Zacneme v PZE, protoze do letadla (zpatecni letenka od 4500 Kc) je nejlepsi se poradne “posilnit”. Zastavime se na jednoho pivaka v jednom z letistnich baru – 80 kc za Plzen. Pro jistotu tam posleme jeste jednoho, vsak takhle parime jednou za cas. Uz uz objednavame treti kousek, ale to uz hlasi nase jmeno ve spojeni s posledni vyzvou k nastupu, takze platime, a upalujeme ke gate. Po tom, co se v letadle pohodlne usadime, okamzite stiskem service tlacitka privolavame letusku, a zadame dalsi pivko. Pokud sedime v economy, nejspis jsme i po znacnem nalehani a predstirani disfunkce ledvin odmitnuti. Nevadi, I tak mela tahle akce pouze vychovny charakter – slecna vidi ze s nami to nebude jednoduche a ze jsme “demanding” neboli dementi. Jakmile zacne oficialni zranice, bereme si rovnou 2 piva (JiPiho metoda). Nez na nas pripadne dojde podruhe rada, budeme pristavat v Zurichu a to by prece byla skoda.

Po pristani bereme vlak, do Basileje to trva zhruba 1 hodinu a cena bez slevy je 69 CHF. Svycarsko nerozlisuje IC a regionalni vlaky, cena je vzdy stejna. Mohli bychom si priplatit cca 80 % z jizdenky za prvni tridu, ale penizky budeme setrit na parbu – proto jsme tady. Ve vlaku nevychazime z rytmu a tak si od prochazejici obsluhy kupujeme jednoho penivyho krasavce za druhym, nejlepe HopfenPerle, ktera se vari v pivovaru, kolem ktereho pojedeme.

Fast forward a uz jsme v Basileji. Taxikem (~ 15 CHF – Basilej je mala) do privatu (120 CHF/noc) a pak uz rovnou do centra zahnat hlad.
V dobre restauraci dame za menu zhruba 40 CHF, Mac tu opravdu plati za nejlevnejsi zpusob stravy – Bic Mac Menu cca 11 CHF.

Pote zaskocime na poctivyho tocenyho pivaka do tradicni hospody, za pullitr dame 6 CHF. Jelikoz jsme uz ale unaveni z cesty, odchazime dnes pred pulnoci spat.

Rano si dame trosku oraz a vyrazime nakoupit na dalsi 2 dny. Vybirame z desitek druhu syru, salamu a cokolad. K tomu cerstvou zeleninku a tmavou “rustical” bagetu, ktera ma tu nejkrupavejsi kurku na svete. Za vikendovy nakup dame cca 50 CHF, bez ingredienci na obed – jist prece budeme v restauracich, neb jsme bonvivani a chceme poznat taje svycarske kuchyne.

Je tu vecer a jdeme do klubiku Babalabar (oproti prazskemu Balabaru tu neni nastlano burakovymi slupkami) , vstupne 15 CHF. Davame drinky – cca po 10 CHF, zadny Hapu Bar to neni a proto nasemu pozadavku na michane mexicke pivo (2x tequilla, plzen, citron) barman nerozumi.

Zaparime, pobavime se s mistnima – vsechny strasne zajima Praha a do EU nikdo nechce. Prichazi rada na shootery cca 14 CHF, vsichni jsou pod obraz, Evropa uz se davno spojila. 🙂

V lehce povznesenem stavu opoustime parket a cely klub. Usiname s prijemnym tocikem a pocitem dobre straveneho vecera.

V nedeli balime kufrik a vyrazime smer Praha. Vylet se vydaril, ale uz se moc tesime k Sadlum, do Houpacky a Akropole.
Doma je doma. 🙂

Auf Wiederlorge

2 thoughts on “Muj zivot Svycara II. – Jedeme parit do Svycar

  1. Pingback: world poker tour

  2. Pingback: best online casino

Comments are closed.