Jak mě zachránilo PuTTY…

Nedávno jsem dostal k vyřešení zapeklitý úkolík týkající se částečně nefungující authorizace v j2ee aplikaci, který se bohužel dal reprodukovat pouze na produkčním serveru.

O vyřešení problémku jsem ani tak strach neměl, jediné co mi trochu kazilo náladu byla skutečnost, že se jedná o produkční server, navíc hostovaný u “big blue”.(podmínka “login jako root a restart serveru jen ve středu” mě opravdu dostala 🙂 ). Nu což, začal jsem klasicky od lesa resp. od logu. Nic. Zkouknul jsem config soubory. Nic. Prohlídl jsem zdrojáky, došel jsem si pro kolu, na WC, pozoroval lodě na Rýnu. Nic, všechno ok. Jelikož jsem měl velice omezená práva, nemohl jsem ani modifikovat zdrojáky a přidat něco hlášek.

Začal jsem zvažovat remotní debugovaní, jenže byl problém s povolenými porty. Naštěstí ssh fungovalo a tak jsem rozběhl putty se zapnutým forwardem debugovacího portu (thanx to Pavel Prech) na lokál (ekvivalent ssh -L).

putty

Pak už jsem jen ideu nasměroval na daný lokální port, client a server se políbili a já záhy našel problém. Aplikace posledního patche (tu jsem nedělal 😉 ) proběhla jen z půlky resp. updatnula se pouze půlka vydeployované aplikace. Ale to je na další povídání – na téma 1000 rad jak používat Websphere a nezbláznit se. 🙂