Chytrácká rada pro Lidskasila.cz

Minulé úterý jsem se zúčastnil další kulervoucí data akce z Keboola dílny na téma “nahléďneme-do-kuchyně-lidskésíle.cz-a-třeba-jim-pomožme”. Jelikož jsem ignorant, bral jsem Lidskou sílu jako generický marketplace ve stylu easytask.cz, taskrabbit.com či supersoused.cz.

Zakladatel Robert Vojáček mě ale rychle na začátku poučil, že se jedná pouze o úklidy v domácnosti. Dále představil práci s GoodData a reporty, které si spíchli. A samozřejmě padlo sexy spojení “uberizace” úklidu. Nějak jsem v ten moment přestal dávat pozor, protože mi celý byznys model lidskesily.cz přestal dávat smysl. Vysvětlím proč.

Uberizace neboli zcrowdsourcování domény – v tomto případě domácích úklidů – funguje IMHO dobře pro služby, kde jako zákazník těžím z možnosti být promiskuitní. Takže taxíky jsou absolutně ok, chci jakékoliv taxi hned. Naopak mě vždycky unavoval jouda, který mi cpal svojí vizitku “abych mu pak zavolal, že mi dá cenu”. Jasně, zrovna mám tak čas kvůli dvacce čekat než se rozespalej dovalí z Úval nebo podobné díry za Prahou.

Na druhou stranu si neumím takové chování představit v případě uklízečky tedy pardón dámy na úklid (Robertovo oslovení). Pustím-li si někoho do kožichu (kancl, domov), tak chci o tom člověku vědět všechno a vybudovat si vzájemnou důvěru. Rozhodně nebudu chtít tam každý týden mít někoho nového. Pokud “moje” uklízečka ten týden nemůže, raději úklid zruším. Takže celá lidskasila.cz pro mě funguje jako seznamovací platforma, kterou přestanu používat v momentě nalezení ideální uklízečky. S tou se pak samozřejmě mohu už dohodnout napřímo, protože mi platforma nic dalšího nepřináší. Btw. Robert zmínil tento jev jako jeden z problémů v rámci svého talku. IMHO je to stěžejní zádrhel, ale viděl bych v něm příležitost.

Celá platforma by mohla změnit pricing ze současného pravidelného holení z jednotlivého úklidu na jednorázový poplatek za nalezení uklízejdy a její pojištění. Služba by se tak stala přiznanou seznamkou, k čemuž stejně limitně spěje. Podobně např. dobře funguje byznys s importem filipínských chův do ČR. Když už jsme u toho chůvování, hlidacky.cz budou mít nejspíš ten samý problém.

No a teprve až po tomto major zásahu bych se vrhnul na ladění reportů v GoodData. 🙂

12 thoughts on “Chytrácká rada pro Lidskasila.cz

Comments are closed.