Visual Studio .NET 2003 – nocni mura developera?

Pres vikend jsem si trochu hral se C#, abych prilis nezakrnel a hlavne se neco priucil. Mel jsem nainstalovane Visual Studio .NET 2003,ktere jsem si za timto ucelem spustil. Nasledoval ovsem mensi sok. Marne jsem hledal standardni soucasti javovskych IDE, ktera bezne uz nekolik let poskytuji featurky jako refactoring, inteligentni intellisense, live templates, organizace importu, ruzne formatovani kodu ci navigaci k tridam, implementacim interface.
Nastesti existuje Resharper od JetBrains, ktery do VS prinasi subset featur IntelliJ IDEA vcetne stejneho setu klavesovych zkratek. Akademicka licence se da poridit za 49$ a urcite se tato investice vyplati. Pokud jste totiz zmlsani javisti, tak se bez nej ve Visual Studiu efektivne developit neda.

malej a velkej

10 thoughts on “Visual Studio .NET 2003 – nocni mura developera?

  1. filemon Post author

    Tobbi, cemu se smejes?

    Ma to snad byt vtip, kterymu javista nerozumi? Protoze ja se nesmeju Tobiasi! (replika “Sbal prachy a vypadni”)

  2. Padáček

    A nezkoušel jsi “SharpDevelop”? Není sice placený jako MS VS, ale pokud ti stačí si ošahat C# a VB .NET, je to ta pravá volba – open-source, konvertor mezi VB a C#, jo a umí, ci pamatuju, i refactoring, inteligetní napovídání atd. …

    To mi připomíná, že bych konečně mohl z MSDNAA získat poslední Visual Studio a trochu si ho vyzkoušet 😀

  3. Honza

    No pokud neni nejakej novej SharpDevelop tak ma jednu nevyhodu , neumi breakpoint….ale proc zkousis na konci roku 2006 verzi 2003? Nechci orodovat za MS,ale rozhodne tak spatnej neni, a zakladni veci refactoringu nabizi i Express edice 2005 ktery jsou zdarma…. I kdyz, protoze v Jave nedelam, tak tam to treba je o necem uplne jinem, vetsinou je kazdy IDE silny v necem jinem…. a pokud ti staci 49$ na to aby si z toho mel co chces, tak potom v cem je problem ?

  4. filemon Post author

    Hlavni problem vidim v tom, ze nikomu z MS product manageru VS 2003 tyto vlastnosti nechybely.
    Navic 49$ je za akademickou verzi Resharperu, 199$ pak stoji komercni. To uz mi prece jen prijde trochu vice, pokud bych ji mel kupovat na vic kompiku.

    VS 2005 jsem jeste nemel tu cest zkusit, ale vzhledem k oficialni nepodpore Visty to zatim nemam v planu. Mozna jsem dinosaur. Detailne jsem feature list VS 2005 nezkoumal, ale Resharper je distribuovan i pro tuto verzi. Ze by JetBrains nosili drivi do lesa?

  5. ondra[sej]

    Na kritizovani VS .NET 2003 uz je trochu pozde, VS 2005 a C# 2.0 uz jsou dikybohu o dost dal.

    Jak je to s oficialni podporou Visty nevim, ale VS 2005 Express jsem na Vista RC1 bez problemu neoficialne nainstaloval, na problemy jsem narazil az pri instalaci XNA studia (coz byl bohuzel jediny duvod, proc jsem to instaloval). Dokonce sly z toho XNA i zkompilovat ukazky, jenom spustit se nechtely 🙂 Ale predpokladam, ze to je problem knihoven z XNA, ktery se “standardnich” .NET aplikaci tykat nebude.

  6. filemon Post author

    Ondro, nekritizuju C#, ale IDE. Ale mas pravdu, v zajmu objektivity prave stahuju Visual C# 2005 a podivam se, jak se veci maji aktualne.

    Timhle clankem jsem chtel jenom napsat, jak nekdo vubec mohl kdy efektivne vyvijet ve VS 2003. A verim tomu, ze tymu, ktere toto IDE stale pouzivaji je ve svete i u nas hodne.

  7. Honza

    No vzhledem k tomu, ze se v nem primarne delalo “vse” (vetsina) v ty dobe v MS, tak se v tom asi vyvijet da, a co se tyka efektivity……ze by to bylo hodne i o zvyku?

  8. filemon Post author

    Honzo, samozrejme, ze se v nem vyvijet da. Oni ostatne .NET developeri prilis volnou ruku pri vyberu IDE nemeli. 🙂 Co se tyce efektivitity – presne jak pises, je to o zvyku. Jak jednou pracujes se skutecne inteligentnim IDE, ktere te vede v prubehu psani kodu, dogenerovava bastl kolem (napr. try-catch bloky, konstruktory, defaultni implementace iface apod.) a jeste pred kompilaci ukaze veskere chyby, tak jsi mozna vice kriticky k IDE, ktera tyto vlastnosti postradaji. Nez jsem presel na IntelliJ Ideu, tak jsem delal v JBuilderu a taky jsem si myslel, ze vyvoj v nem probiha pomerne svizne. Nasledujici zkusenost s Ideou mi pak otevrela oci, jak take muze psani kodu vypadat.

    Jak jsem rekl, podivam se na ten C# Express 2005 – mile me prekvapilo, ze je zadarmo.

  9. brkerez

    Musim dat filemonovi za pravdu – jsem Eclipsou zhyckanej javista, zacal sem se ucit C# a shodou okolnosti se mi C# pripletlo i do pracovnich zalezitosti…

    mozna jsem malo hledal, ale VS 2005 mi proti zdarma sireny eclipse prijde jako nedochudce… Ted aktualne sem na to tak tri mesice nesah, takze mi uz odumiraj pametovy synapse, ale co mi treba jako zacatecnikovi hodne chybelo byly automaticky importy, navigace pres ctrl (vim ze tam je polozka v context menu ale to je malo 🙂 ) a samozrejme kdo jednou cuchne k eclipsimu inkrementalnimu kompileru, kterej ukaze chyby hned po ulozeni, nikdy nechce nic jinyho 🙂

    taky ja osobne si pro dobrou orientaci v kodu oblibil schopnosti a moznosti vyladeni eclipsiho syntax highliteru, v tomhle VS jasne ztraci a pokud si dobre pamatuju tak je to skoro stejny (=stejne neschopny) od dob Visual Studia 6, v kterym sem kdysi taky pracoval… ale to asi souvisi taky s tim ze eclipse kodu diky inkrementalni kompilaci “rozumi” hned po ulozeni… pro nekoho mozna zbytecnost, me barvicky praci velice ulehcujou pac se casto vrtam v cizim kodu…

    opravte me jestli se mylim, jak rikam, mozna sem malo hledal…

    a jak uz tu padlo – je to o zvyku…

    naopak se mi nektery veci ve VS libily, takhle z fleku si vzpominam napriklad na celkem chytry auto-complete, ktery se nemusi vyvolavat, pres ctrl-space, proste to tam skace automaticky…

    no flame please, je spousta lepsich temat pro online rvacku, IDE bych neresil a myma silne subjektivnima predpojatyma pocitama stejne nikdo nehne 🙂

Comments are closed.