Moje knowledgebase (KB) – evoluce

Abstract: Moje odysea do KB nirvany s necekanym rozuzlenim v zaveru. 🙂

Vetsina IT lidi, co znam, si vede vlastni znalostni databazi. Neni divu, protoze informaci kolem je jak sra…

No takze i ja ji mam a prirozene se vyvijela. Nejprve jsem si vymyslel vlastni schema a bastlil xml. To me ale zahy zacalo pomerne zdrzovat (zejmene crosslinky). Proto jsem preskocil na wiki presneji receno xwiki. To uz bylo trochu lepsi, ale musel jsem nastartovat Tomcat, formatovat tak, jak wiki piska a stejne jsem vetsinou netrefil stejne wiki slovo pro stejny realny objekt.

Takze jsem na delsi dobu zkoncil u plain textu, ktery se ukazal jako skalujici, nicmene trochu neprehledny.

Pred cca dvema mesici mi kolega na projektu ukazal bajecny tool na modelovani znalosti – CmapTools. Ten je zalozen podobne jako RDF na tripletech tedy na resourcech, propertach a values. Kdyz to uvedu na prikladu, mam resource “dagi”, propertu “blog” s value “sweb.cz/pichlik”. Value muze pak dale vystupovat znovu jako resource, cimztopadem nam vznikne sit.

CmapTools toho umi pomerne dost, muzete k resourcum vkladat ruzne popisky jako linky na web, kratke notes. Samozrejmosti je vyhledavani nad resources. Dale pak muzete rozjet server a svoji KB sdilet remotne.

Cmaps jsou skvele v tom, ze si modeluju primo pri cteni daneho clanku. Vsechno ma nejaky vztah k celku, takze vymyslenim property si zaroven tribite znalosti, ke kterym se V budoucnu muzete vratit. Pokud udelate cmapu prehlednou (a ze ji muzete sprasit snadno), umozni dokonce ziskat rychly prehled o dane domene uplnemu newbiekovi.

Schvalne jsem na picassu hodil moji cmapu pro Ruby on Rails – ActiveRecord. Zcheckujte! 🙂

RoR ActiveRecord

7 thoughts on “Moje knowledgebase (KB) – evoluce

  1. filemon Post author

    Diky za info. Vztah concept maps vs. mind maps se zda byti docela zajimavym tematem. U tech mind map je pekny, ze mapu delas tak jak myslis, kdezto nad tim konceptem se zamyslis, kam ten ktery vlozit a jaky ma vztah k systemu. Vysledkem je tedy sit konceptu popisujici celek. Prijde mi, ze pro knowledgebase se toto (concept mapy) hodi vic, protoze typicky mam dotaz ohledne daneho conceptu a jeho vztahu k celku. S mind maps a jejich stromovou strukturou vychazejici jako paprsky ze stredu mi to prijde jako rozlozeni celku na atomy, kde ale chybi vztahy na stejne urovni mezi sousednim stromem. Mozna se seredne mylim, proto by me docela zajimal Tvuj nazor.

  2. Josef Pinc

    Nemůžu říct jestli se mýlíš či ne. Dle mého názoru jsou vztahy v myšlenkových mapách vidět a pokud ne, můžeš použít pomocné čáry k jejich zvýraznění. Sám jsem konceptové mapy nezkoušel a rád je vyzkouším. Před objevením myšlenkových map jsem často používal outline editor – konkrétně TVO: The VIM Outliner (viz. seriál na rootu)pro zachycení hierarchie textu, ale mapy mi přijdou přehlednější…

  3. Zdeněk Bohdanecký

    Pro mě je Knowledge Base de facto free form databáze, kam ukládám různé klipy z webu nebo doplňuji vlastní txt či binární data. Jako jablíčkář používám DevonThink Pro/Office, který oplývá AI pro klasifikaci znalostí a bleskovým vyhledáváním (je to postavené nad multiplatformní RDBMS OpenBase http://www.openbase.com/ ).

    http://www.devon-technologies.com/products/devonthink/index.html

    Na PC by snad šla použít Omea od JetBrains (http://www.jetbrains.com/omea/ ).

    Na myšlenkové mapy doporučuji Mindjet MindManager (http://www.mindjet.com/ ).

  4. kolisko

    Cau File,

    prekvapil me napad pouzit na ‘osobni’ KB konceptove mapy. Ja sam mam svoji KB ve wiki, pripadne jako googli dokumenty. Potrebuju mit totiz v KB delsi texty prolozeny kusama kodu.

    Priklad: vytvarim mapovani v Hibernate a neco nefunguje tak, jak bych ocekaval. Stravim 2 hodiny googlenim a procitanim hibernate reference, abych zjistil proc to nefunguje a jak to napsat spravne. Abych to priste nemusel hledat, jeste lepe abych se chybe vyhnul, napisu si do KB neco jako: tenhle typ vztahu se mapuje tak a tak, , trivialni mapovani nefunguje protoze.

    Na druhou stranu nepotrebuju provazani mezi jednotlivymi hesly. Obvykle to resi jednoduchy strom: java > jazyk | hibernate | spring. Hibernate delim dal na instalace & konfigurace | mapovani | ladeni & vykon. A tak dal.

    S CmapTools jsem si chvilku hral, ale nejak nevidim, jak tam takovyhle delsi texty ukladat prehledne. Znamena to, ze Ty si do KB ukladas uplne jiny veci nez ja? Vsechny Tvy zaznamy v KB vypadaji jako ten priklad s rails? To je zajimava informace, mohl bys to prosim rozvest?

  5. Brychta

    Ahoj Jirko, tedy doufam, ze si to pamatuji spravne a uz si tykame :). Jsem rad, ze se listopadove “RoR je neco, na co nemam cas” zmenilo na studium ActiveRecordu 🙂

  6. filemon Post author

    to kolisko: na faq/troubleshooting databazi dal pouzivam plain text, nad kterym mam index v X1. Koncept mapy mam na zmapovani novych domen, protoze tyhle “vedomosti” shranuju zdaleka nejvice. Vlastne pokazde, kdyz ctu zajimavy clanek, vytvarim/upravuju mapu.

    to lubos: tak tak, ted se spise venuju samotnemu ruby, protoze je to inspirativni (hlavne co se tyce navrhu API). 🙂

Comments are closed.