Triky pro zvladnuti pretizeni a stresu

Tady je par triku, ktere funguji v mem pripade. Muzete zkusit.

  • za zadnych okolnosti neswitchujte kontext – vzdy se snazte vas ukol dodelat pred prepnutim do emailoveho klienta, rss ctecky ci browseru. To plati i pro pripad, kdy napriklad probiha dlouhy build ci kopirovani a vase interakce neni nutna. Tuto chvili vyhradte premysleni o tasku a akci, ktera bude nasledovat az se zase dostanete k veslu.
  • pokud mate solo ukol, nenechte se vyrusovat okolim – toto souvisi s predchozim bodem. Nasadte si sluchatka, pustte si oblibenou hudbu a neodpovidejte dokud nebudete hotovi. V krajnim pripade (pokud muzete) zustante zakutani doma a vubec nechodte do office.
  • najdete si vase nejefektivnejsi hodiny a ten zbytek venujte ukolum, pri kterych nemusite prilis premyslet ci relaxaci. Treba pro me jsou nejplodnejsi ranni hodiny, klidne se mi stane, ze se probudim ve 4 rano, pracuju 2 hodky a pak si jdu zase lehnout. Ten zasedly Skype a zadne telefonaty jsou pro me jak prazdna dalnice.
  • Najdete si dobre tooly pro spravu informaci s rychlou navigaci a vyhledavanim. Nedavno jsem zacal pouzivat Freemind a Evernote. Stalici jsou desktop searche, v mem pripade QuickSilver a GoogleDesktop.
  • Nezacnete resit zadany ukol ihned po zadani, a take neodpovidejte na email ihned po prijeti. Nejenze se nejspise prohresujete proti pravidlu 1, ale navic jite kasi horkou tak, jak se uvarila a to se nema.

4 thoughts on “Triky pro zvladnuti pretizeni a stresu

  1. uf

    Moje slova.
    A v případě zaseknutí se vyplatí jít na cigáro, záchod nebo oběd nbo aspoň oběhnout chodbu.

  2. David Hajek

    Not bad, man. Vetsinou mrvim uz to pravidlo jedna. Zamyslim se.

  3. filemon Post author

    Jak rikam, musite to vyzkouset. 🙂 Ohledne pravidla 1 je potreba byt nekompromisni – mel jsem obdobi, kdy jsem si rikal, ze vlastne nic nedelam a jsem strasne unavenej. To bylo proto, ze se mi ty tasky balily do jedny velky koule prede mnou a ja nevidel jejich hranice. Tohle mi pomaha, aby se tak delo jen minimalne.

Comments are closed.