Cesta k Round C – projekt Price f(X)

Tento měsíc se jednomu z našich startupů – Price f(X) – povedlo na české poměry monster investiční kolo C s hodnotou 65 mio USD. Což znamená, že budou peníze na zuřivější rozvoj a s ním nevyhnutelné zkorporátnění. Nic víc, nic míň. Upřímně, nazývat 9 letou firmu s více jak 400 zaměstnanci startupem, je už stejně mimo. TopMonks, jako jeden ze zakládajících členů, stále ve firmě drží podíl a samozřejmě se zatím jedná o naši nejlepší investici. Jak se to tenkrát vlastně semlelo?

V roce 2010 celkem nevybíravým, americkým způsobem vyhodilo Vendavo (pricing) tehdejšího šéfa EMEA a mého kamaráda Marcina Cichoně (clash s CFO). Pikantní na tom je, že podobně tomu bylo pár let předtím v jiné velké firmě – Aribě (nyní součást SAPu). Každopádně po tomto extemporé si Marcin řekl, že už by toho korporátního, nevyzpytalného pekla bylo akorát tak dost. A jal se vrhnout na svůj první startup. Pravidelně jsem tenkrát dostával telefonáty s nápady typu:

“Hey Jiri, what about a service to detect a title of a tune currently being played on the radio? The station would need to sync their playlist with us on the daily basis…”

“Jiri, what about a dating app, focused on making you via gamification a womenizer…” 🙂

a řada dalších úletů jako třeba restaurace na masový koule. Nutno podotknout, že to bylo těsně před Tinderem, nicméně Soundhound už pár let jel (a daleko inteligentněji). Marcin zkrátka vypadnutím z korporátu doslova přes noc rozkvetl a měl chuť na B2C. Což je klasika po slzavém údolí nekonečných B2B sales cyklů a politických aikido tanečků. Toto nějakou dobu trvalo, než se dal konečně do holportu s dalším odpadlíkem z Vendavo Chrisem a Martinem a přišli s nápadem udělat lepší pricing software v cloudu. Tedy zpět do B2B.

Každopadně v tu dobu jsme dostali nabídku přidat se jako technologický partner, sponzorující komplet první roky vývoje. Nečekal jsem osobně žádný velký success, ostatně zbylí 3 zakladatelé ve vlastním podnikání viděli převážně únik z korporace. Takže malý, rodinný podnik, pěkně piánko. Firma se první 2 roky jmenovala Nabitek (nabi – korejsky motýl), aby se pak přejmenovala na daleko lepší Price f(X).

Sponzorovat vývoj není nic levného, neboť kvalitní programátor je poměrně drahé zvířátko. Celkově jsme pak už jako TopMonks probendili za 2.5 roku vývoje přes 5 mio CZK z našich tězce vydělaných peněz. Nicméně objevili se první zákazníci, a tak naše kontinuální investice dávala smysl. Celou dobu si všichni zakladatelé vedli poctivě tabulku s osobními náklady a tu začali postupně umořovat. V roce 2015 už na projektu dělalo zhruba 10 monků a to převážně za komerční rate. Projekt se začínal rozrůstat. Zhruba v tu dobu padlo rozhodnutí, že bychom rádi rodinný podnik posunuli dále. Začal hon na investora. Bylo nám jasné, že situace s většinou engu mimo firmu, je neudržitelná. Proto jsme se dohodli na přesunu většiny monků do Price f(X) tak, aby vzniklo silné budoucí jádro místní pobočky. Bez toho by nám nejspíše nikdo příčetný do firmy nezainvestoval. Lov na VC skončil zejména díky propojce Milana Borůvky (šéf pražské pobočky Price f(X)) úspěšným oslovením Ondry Bartoše (Credo Ventures).
Vedle Creda, coby lead investora, kousek přihodil i fond Talis Capital. Ta čísla tenkrát ještě nebyla úplně růžová, takže to chtělo určitě kus odvahy. Series A kolo za 4 mio EUR bylo dokonáno. TopMonks prodali kus podílu, abychom měli kachle na další akce a hlavně mohli všem monkům vyplatit dividendu. Zbytek našeho podílu už máme jako lístek ve hře, který každým kolem sice dilutuje a přesto stoupá v ceně.

Na investování do Price f(X) jsme se toho spoustu naučili pro naše další projekty v portfoliu. Zde pár bodů

  1. Angel investor musí mít spíše emoční inteligenci. VCs zase excel skills. :)
 Zároveň je skvělé osobně na projektu participovat, jinak jste odkázáni na roli opilého námořníka. Rozhazujete peníze a ono to třeba vyjde. 4 meetingy za rok je prostě málo.
  2. Ideální founder zná doménu a umí prodávat. Marcin je “popiče” sales guy.

  3. Na startupu můžeme vydělat více jak 10x už v průběhu. Není potřeba sušit lístek až do konce. Zároveň tím můžeme vydělat i na startupu, který nakonec nedopadne nebo se zbytečně mrcasí. Stalo se nám už jinde též.

  4. Ideální jsou lidé z korporátu coby founders. Jednak mají většinou nějakou pětku na účtu navíc, takže vydrží třeba rok bez výplaty. Dále pak v B2B obecně je jednodušší přijít s inovací, za kterou vám někdo zaplatí. Musíte jen to prostředí znát. Jediným mínusem může být jisté zpohodlnění ex-korporátníka daného léty zlatých okovů a zanesení jeho hlavy zbytečnostma, které na začátku startupu stejně nepotřebuje.

  5. Byznys je nepředvídatelný, každé zbožíčko si jednou najde svého kupce a je škoda zbytečně “kill fast”. U Price f(X) to trvá už 10 let a ještě není hotovo.

Perlička na závěr pro poctivé čtenáře: S Marcinem jsme si jednu chvíli byli dokonce tak blízcí, že jsme si spolu koupili dům na Floridě a loď. Prostě takoví bráchové – on mi připravoval svačinky na golf a já vybíral pivka k večeři. Bohužel, náš rozdílný přístup k životu se ukázal záhy po první větší houseparty a zdemolovaném lodním šroubu. Loď i dům jsme raději po letech střelili, ale byznys spolu stále dělat můžem. Tak ať to sviští až do pořádného unicorn exitu!