Kulinarske pochoutky – nechoutky ze severu

Sedime takhle s kolegou z Islandu (viz Viking vs. Keltove) na obede a bavime se o tradicnich vanocnich jidlech. Myho trapnyho kapra a kubu, prebiji zcela s prehledem (polivkou z ovcich hlav). Rec se staci na nejzajimavejsi jidla narodni kuchyne.

Nakladany herink

Ve Svedsku se napriklad podava nakladany herink, ktery se necha nejprve pekne zkvasit v sudu na slunci, pak se naladuje do plechovek a necha se zrat (ne jist, ale dojit). Labuznici ho jedi az po roce, kdy se plechovka pekne nafoukne a tak je potreba pri otevirani jednat obezretne jako se sampanskym.
Kolega rikal, ze zapach je tak neskutecny, ze to u jedincu se slabsim zaludkem okamzite vyvola zpetny chod a i silni musi byt skutecne silni. Kazdorocne si nechavaji tuhle “pochoutku” spolecne s typickym zvykacim tabakem (snus) posilat Svedove hrajici v NHL.Vice si muzete precist zde.

Zralok v rozkladu

Na Islandu se zda se byti nejvetsi pochotkou rozlozeny, zkazeny zralok. Priprava probiha tak, ze se zralok nareze a zakopa do zeme. Pote se vyhrabe a vyvesi. V kuzi zraloka jsou obsazene chemicke latky, ktere se pri rozkladu uvolnuji a typicky zapach (tentokrate moci) je tak sileny, ze to zvladne pouze otrly jedinec. Nezbyva nez podotknout, ze labuznici si pak nalezite pomlaskavaji. No ostatne podivat se na celou pripravu zralocka od nalozeni po smradlave debuzirovani muzete na nasledujicim videu (nepolekejte se uvodni reklamou na cosi od M$) – priprava zraloka

Zaverem musim dodat, ze se ma tento kolega na co tesit, nebot mu Rulik privezl olomoucke syrecky, ktere nechava
dojit u topeni na hotelu. Zitra poslu fotky, jak cela akce dopadla. 🙂