Brousím prezentační dovednosti

…a taky sousedku. Fórek.

Ale zpět k tématu. Poslední roky jsem si řekl, že vylepším své prezentační dovednosti coby esenciální ingredienci obchodu a evangelizace davu. Jako první krok jsem navštívil workshop Tomáše Zykána s názvem Simplexity. Z něho jsem si odnesl zejména praktické postřehy jak na zaujetí publika formou příběhu. Ve zkratce – vaše vystoupení by mělo mít formu sinusoidy s útlumem. Vypadá to nějak takto:

Díky tomu je publikum neustále drženo v napětí a zároveň dostává odpovědi. Je to jako seriál od Dietla, kde se pořád něco děje. Naopak to není jako ploché rychlokvašky typu Stranger Things, kde se celý díl táhne, aby nastala (pochybná) gradace v poslední minutě s cílem přitáhnout do dalšího dílu.

Formu jsem dále vylepšil používáním iPad Pro a kreslením do obrázků. Příběh tak vzniká přímo na místě a audience má čas trávit. A taky mě ty moje malůvky baví.

Když už má člověk formu, tak by také měl o čem mluvit. Aby člověk zaujal, musí být autentický. Mě posledních 15 let živí a baví budování IT firem s prvky decentralizace a spravedlnosti (záměrně nepoužívám zprofanovaný termín svobodná firma). Přečetl jsem tisíce stran na toto téma, vyzkoušel si co funguje a kde je to spíš teorie. Pořád se učím. Takže mám spoustu obrázků, výpisků a vlastních zážitků, které můžu volně kombinovat podle reakcí publika. Nesnáším předem připravené slajdy. Ani ty rádoby vtipné. Je to jako vyumělkovaný DJ set od Tiesta. Umělá věc, která vznikla studiu bez nacítění publika. Btw. všimněte si, že Tiesto nemá občas ani ruce na šavlích. 🙂 Naopak na těch nejrozjetějších party hází DJs tracky podle aktuální nálady s tím, že samozřejmě mají předem ozkoušené přechody.

A tohle mě baví. Z Pocketu/Paperwhite mi padají pravidelně zajímavé postřehy – kostičky. Zhruba týden před vystoupením vymyslím kostru příběhu, vyberu relevantní kostky a hodím si je do mošny. No a při vystoupení je tahám podle nálady v publiku.

Stále makám na zdokonalování. Vím, že musím zpomalit – díky Jeanne a Riki. Někdy se to povede, někdy se nechám unést. Na Happiness konferenci jsem takhle naštval překladatelky, které to po 5 minutách zapíchly a překládaly každou druhou větu. Nicméně, nenechávám se odradit a za ty 2 roky měl zhruba 40 veřejných vystoupení. Maturita proběhla tento měsíc, kdy jsem si dal majstrštyk – 7 vystoupení na různá témata různou formou za 7 dní. Konkrétně

čtvrtek – TopMonks Caffe – jak děláme startupy v TopMonks

sobota – JOpenspace – taoistický lightning talk o CRISPR

úterý – Startup World Cup – pitch startupu 2Pocket

úterý – CZPodcast – natáčení s Apify. Btw. super startup.

středa – ABSL konference – workshop pro střední management – jak zvednout angažovanost skrzevá spravedlnost v týmu

středa – ABSL konference – přednáška pro top management na to samé téma

čtvrtek – LMC nekonference – workshop na téma jak probudit princeznu

No a na závěr bych nasdílel obrázek, který mám stále na paměti. Proto jsem i teď pravidelně před každým vystoupením nervózní. V době atentionwebu kolem nás vnímám posluchačem věnovaný čas jako závazek.