O pristupu k veci

V soucasne dobe makam jako sroub na trech vecech

1. testovaci proces a framework pro jednu svetovou gumarenskou spolecnost (ne, nejsou to Gumarny Puchov 😛 )

2. dohled nad zdarnym vyvojem systemu v jedne svycarske pojistovaci spolecnosti

3. mohutne rozsirovani JetMinds

Muze se zdat, ze se jedna o nezazivnou cinnost. Na to reknu jedine – vsechno je takove, jake si to clovek udela.

V ramci bodu 1. jsem se rozhodl, ze urcite nebudeme davat dohromady manualni testovaci scenare implementovane ve wordu, kvuli nimz trva testovaci kolecko nekolik tydnu. Misto toho jsem si pohral ze zajimavym (ale jiz mrtvym) projektem Solex a upravil ho tak, aby fungoval z danou aplikaci. Ano, slysim Te Dagi a ne, opravdu jsem nemohl pouzit Selenium, protoze neumi nahravat v nicem jinem nez ve Firefoxu. Solex naproti tomu pekne nahrava scenare v Eclipse pomoci http proxy, coz presne vyhovuje nasi IE only aplikaci. Korporatni aplikace, zadny div.

Aby byla nirvana dokonala, zbavil jsem Solex zavislosti na Eclipse. Vsechny testy mame pekne ocislovane a sesumirovane v Excelu (nejlepsi prostredi pro klienty, Eclipse a Netbeans jsou az za), odkud se daji volitelne poustet v ramci definovanych subsetu. Kolikrat jen jsem slysel, ze je QA nuda a lepsi je vyvoj? Tohle mi prijde jako daleko zajimavejsi prace nez napr. brain-dead kolecko view-controller-db a zpatky.

Prejdeme k bodu 2. I zde se da podniknout spoustu guerilla akcicek k ulehceni udelu emailovaciho robota a powerpoint programatora. 🙂
Napriklad veskere zapisy z brainstormingovych akci delam pomoci mind map v CMapTools (diky za tip Jardo). Tim jsem donucen davat jednotlive termy do kontextu a nevznikaji bahnite wordove dokumenty, ale citelna schemata. I programovat se da – vcera jsem usetril mile spolecnosti 2 MD ruby skriptikem na generovani nahodnych dat. Restekp musi byt a mezi programatory se zurivym rozesilanim emailu neziska. 🙂

no a bod cislo 3. je programovani v RL (real life), paradni kooperativni lego. Napriklad ted rozjizdime pobocku v Ostrave zamerenou na maintenance a kooperace s JiPim, Boruvkem a Markem proste nema chybu. Uz se tesim, az to poradne vyrollujem po navratu z dovolene.

Takze az se nekdy pristihnete, ze vas nejaky ukol nenabiji, ze je to “sracka” nebo ze nemuzete na projektu mluvit vice anglicky apod., zkuste se zamyslet, jestli neni problem nekde docela jinde. Transformace na pro vas zabavny ukol vam ve finale prinese psychickou pohodu a mozna dokonce gloriolu inovatora.