Tymove konstelace – zajimava psycho technika

Minuly tyden – teda vlastne uz predminuly tyden, jsme tu meli na poradu dne tmeleni tymu tzv. teambuilding. Pro ty co nikdy nezazili – jde o to, ze cas od casu je vzajmu upevneni moralky potreba vycenit na kolegy zuby a ukazat jaky teamplejeri jste.Pravidlem byva nejaka ta doprovodna akce – paintball (zlata era Systinetu), jizda na kole, koupani v mori, zewling apod. Za to zaplatite vetsinou svych mozkovych bunek pri sledovani radoby zertovnych, optimistickych, ale vetsinou pekelne nudnych prezentaci od mgmt.

Jako freelancer mam velkou sanci prinachomytnout se i k nekolika teambuildingum rocne cimztopadem se dovolim povazovat za znalce. Proto me prijemne potesilo tmeleni, ktere probehlo zde.

Bylo zalozeno na tzv. konstelacich, coz je metoda bezne pouzivana v psychologii. V zasade jde o to, namodelovat si zivotni situaci a pak si ji prohlednout zvenku. Ukolem hercu je pak kompletne vypnout hlavu a na pozadani sdelovat sve pocity. Zni to jednoduse, ale je dosti obtizne se oprostit.

V nasem pripade jsme modelovali cele tymy. Kazdy si zvolil sveho herce, postavil ho do prostoru a vytvoril mu pozu popr. sdelil nejakou svou typickou vetu. Pote kazdy herec postupne rekl, jak se citi. Napr. “mam neprijemny pocit z cloveka nalevo”, “boli me sverac ritni”, “chci stat jinde”. No proste cokoliv. Pak nastaly 2 migrace, ktere mely jakymstakyms zpusobem snizit entropii (to nejde) a pnuti v danem seskupeni.

Proc o tom pisu? Prekvapily me vysledky. S temer nulovou znalosti nasich osob, herci vetsinou celkem presne vyobrazili skutecne vztahy v tymu a postoj jednotlivych lidi. Me treba poradili, ze mi clovek nalevo ma zajem neco rici a ja ho neposloucham, i kdyz na nej koukam. Trefa do cerneho, presne tak jsem se k tomu cloveku ve skutecnosti choval.

Zaverem pak bylo celkove zhodnoceni a bylo zajimave, jak na tuto techniku lidi od exaktnich ved reagovali. Vetsina nevedela, co na to rici. Ani se nedivim, mnohym lidem dela problem popsat svoje pocity nebo se nedejboze jimi ridit. Jeden kolega se dokonce i trochu nasral. Jeho veta zacinajici slovy “I’m not from yesterday!” nas s JiPim dost rozesmala. Vecer se rozjitrene duse uzdravily – paradnim chmelenim pri bowlingu. Vyhral jsem 10 euracu a to jsem tu kouli uz malem nezvedl.

Tady je zaverecna optimalni konstelace naseho tymu.