Žít a nechat žít

Žít a nechat žít. Zdánlivě jednoduchý postoj a myšlenkový metamodel, který je přesto většině tak vzdálený. Naučit se být zodpovědný sám za sebe, a tudíž žít, v sobě totiž nese tu někdy nepříjemnou věc asice poznání a přiznání si sama sebe. A také zodpovědnost za své činy.
No a druhá část je snad ještě těžší. Vlivem nedostatku a někdy naopak zneužitím emoční inteligence nejsme schopni citlivě našlapovat kolem hranic toho druhého.

Proto z toho sexy jednoduchého, ankapovského metamodelu vznikl derivací legislativní model, snažící se pojmout chaotickou realitu a svázat ji do snůšek zákonů a nařízení. Zkrátka jsme o úroveň abstrakce níže, z elegance jsme spadli do upoceného látání děr, neboť překvapivě se těch bambilión životních možností těžko svazuje do přesné specky. Z nádherně jednoduchého mikrokernelu o 2 operacích jsme v monolitickém marastu.

Prakticky to pak vypadá tak, že neřeším stavební povolení, pokud tím neomezuju své sousedy. A jsem samozřejmě ihned klepnut přes prsty pozornými pracovníky památkového ústavu. Protože co když se to ten blázen chystá celý zbourat.

Na prázdné dálnici mě nahání passat, protože 130. Všem stejným metrem nezávisle na schopnostech řidiče a auta.Nebo další věc – odbočování doprava na červenou. Báječná optimalizace z USA pro plynulost provozu, kterou tady pravidelně aplikuju na křižovatkách bez kamer. Toho troubení, kterého si vyslechnu od joudů za mnou, civících do prázdné křižovatky…

Chystám se rozkopat metr chodníku kvůli připojení na plyn. Stavební úřad mě nutí oslovit 30+ vlastníků kabelů kdekoliv v Bráníku a získat jejich souhlas…

A co mají tyto situace společného? Řeší se v nich složitě a naivně předcházení potenciálnímu problému bez přihlédnutí ke kontextu a inteligenci subjektu. Barák mi může spadnout i s posvěcením památkářů, protože to se u 200 let starý stavby prostě stát může, pokud se do toho pustí amatérská parta. Prázdná dálnice mě maximálně uspí a ve 130 usnu snadněji. Semafor ví kulový, jaká je aktuální situace provozu. No a u kabelu si fakt nejsem jistej, jestli někdo ty pavoučí sítě vůbec může rozklíčovat. Kamarád mi říkal, jak si kdysi v Mostě hodil načerno do výkopu optický kabel a připojil na net několik set domácností. Zkrátka nikdy nevíte a jedna sonda a opatrný výkop by to řešil.

Blbý je, že tohle prožívám dnes a denně. Našlapuju v podstatě minovým polem nařízení, která jsou nezřídka proti zdravému rozumu a o kterých nemám nejmenší tušení. Navíc mi ta nařízení hází do cesty heorické questy ala slepička, co běžela kohoutkovi pro vodu.
Jsem dalek povyšování se nad ostatní, ovšem situace, kdy se na všechny lidi nahlíží jako na stejné, nemyslící, podprůměrně inteligentní tvory, mě prostě nenechává chladným. Takže budu dál žít po svém a neomezovat ostatní. A také platit pokuty a čelit vymahačům obskurních pravidel. Obávám se, že občanská neposlušnost je jediná cesta ztohoven.

img_0948

14 thoughts on “Žít a nechat žít

  1. Jan Novotný

    Hele mě se ta myšlenka taky líbí, jenže to je utopie. Všechno je odvislé od inteligence lidí a jejich tolerantnosti. Žiju v domě se 100 byty a vím o tom své, už v takhle malé počtu nejsou schopni se lidi dohodnout. Už z principu ti někteří lidi budou blokovat tohle nebo dělat zle kvůli prkotinám, protože jsi jim třebas jednou blbě zaparkoval na jejich místě nebo se nesnáší s konkrétním člověkem, který je s tebou za dobře a tak. Přitom tady řeším takovou kravinu jako je vysekání náletovek a vysazení nových keřů místo nemocných a napůl uschlých, co tu za 10 let neudržování jsou. Člověk by řekl, že to je úplná banalita, která přeci nikomu nemůže vadit, když to tady bude hezčí. A měl bys vidět. Lidi jsou schopni se na mě divně křivě dívat, když zruším napůl holý keř, ale pytel s odpadem, který za ním leží, je nechává naprosto klidným. WTF prostě.

    Podle mě to může fungovat leda tak v komunitě lidí, kteří budou inteligentní, tolerantní a budou mít vyšší cíle než ten průměr, který tu máme.

  2. filemon Post author

    Novoji, máš úplnou pravdu. Já tenhle systém nechci plošně pro všechny. Bohužel, lidé si nejsou rovni inteligenčně ani emočně ani materiálně ani zkušenostma ani/ani. Prostě klasické normální rozložení jako všude jinde. Ale říkám – Novoji, jestli tam keř nemá logicky co dělat, vem pilu a ať je zítra pryč. Raději se poperu s následky než se nechat ubít dohadováním.

  3. Ondrej Hanslik

    Občanská neposlušnost, ale jak kde. V Čechách mi nejvíc chybí taková ta osobní zodpovědnost za svoje okolí. “Bydlíme v nájemním bytě, tak se o všechno někdo musí postarat. Buď stát nebo majitel bytu”. V okolí je 10 kontejnerů na tříděný odpad, ale když přijde nový nábytek, tak krabice necháme u popelnic, ať je někdo odveze. Pejskaři nadávají na graffiti na domech, ale pak svého psa nechávájí ty samé domy zničit značkováním. Kuřáci nadávají na exrementy po pejskařích, ale pak na ten samý trávník zahodí nedopalek. Mám pocit, že v Čechách se občanská neposlušnost nejvíc používá v rámci lenosti k dělaní bordelu.
    Mimochodem, většina těch nařízení není proti zdravému rozumu. Bohužel už mockrát se stalo, že někdo někde náhodným výkopem odříznul od telefonu/internetu/elektřiny nějaké město. Osobně vidím problém, že ty mapy nejsou centralizované a veřejně přístupné, takže jen vytisknutí mapy trvá 30 dnů…

  4. Alois Bělaška

    Mno, nabízí se řešení dalších 20 let žít dál v nějakém hezkém bytě, pak tu všechno prodat a koupit letenku na Mars, kde budeš moct budovat novou komunitu…

  5. Jiri Fabian Post author

    Ondro, bez tvrdých trestů se bohužel osobní zodpovědnosti lidé nenaučí. Zraníš někoho bezohlednou jízdou? Právníci si na tobě smlsnou. Ostatně, mrkni v US na billboardy u dálnic. Hodně jich je právě cílena na oběti nehod. Možná i proto se v US řídí daleko klidněji. Překopneš kabel, protože jsi zanedbal průzkum? Plať náhradu za ušlý zisk. Způsobil jsi nehodu jízdou na červenou a zablokoval dopravu? Zaplať ušlý čas všech v koloně. Atd.

  6. Petr Smid

    Souhlasim, pravidla maji slouzit lidem, ne lidi pravidlum. (Dobre, ze o tom pises, treba si to vic lidi uvedomi..)

    Nicmene podle mne ankap/libertarianism taky neni reseni – je to sice krasna myslenka, ale ve vysledku utopie – stejne jako komunismus (taky pro mnohe krasna myslenka..)

    Silver bullet podle me neexistuje, myslim, ze to nejlepsi, co muzem delat je udrzovat demokracii a neustale hledat zlepseni..

  7. Josef Fabián

    Kdyby policie fungovala tak jak má, náš stát už dávno není zadlužený, zachránilo by se hodně životů a ušetřilo by se na opravách aut. Na českých silnicích jezdí moc velmi špatných řidičů, kteří si navíc myslí, že jezdí dobře, ba přímo nejlépe. Na druhou stranu ale je pravda, že žijeme v České Byrokratické Republice, takže i ono “Césarovo Césarovi” se nedá dodržet – všechny naše zákony a předpisy nezná nikdo, takže neznalost zákona …omlouvá!?

Comments are closed.