2018 a TopMonks

Rok 2018 byl pro naši neortodoxní partu v TopMonks opět jedna velká jízda. Na horské dráze. Velkým tématem pro nás byla decentralizace, tedy skutečné rozdrobení firmy na malé autonomní jednotky. Teorie je jedna věc, ovšem košatý a křivolaký strom praxe jest. Úspěchy střídaly menší fuckupy a jistě se o obojím podělím v dalším článku. Mimo to se nám podařilo navýšit naše investiční startupové portfolio a rozjet novou talkshow.

Ale pěkně popořádku. Koncem roku 2017 jsme na palubě přivítali špičkový investiční fond Reflex Capital Ondřeje Fryce. I díky němu jsme na rok 2018 vytvořili první plán v dějinách firmy. 🙂
Spolupráce nás zatím (snad oboustraně) baví. Je skvělé vytasit žolíka Ondru při jednáních o prodejní ceně za podíl v námi zainvestovaných startupech.

Vedle toho jsme hned z kraje roku začali budovat nový sales tým a obuli se do marketingu. Jedna věc je skvělý produkt a kvalitní služby, nicméně je potřeba to umět prodat. Mimo lokálního sales týmu jsme také vykopli sales v USA, kde se nyní snažíme rozjet lokální buňku.

Nejzábavnější pasáží stavby sales týmu se ukázalo zabudování money-first (a thirsty) lidí do value-first zbytku firmy. Začátkem tohoto roku spouštíme jednotné ohodnocení týmů, kdy si jednotliví členové včetně sales dělí kořist společně podle zásluh. Věřím, že společně s nástupem tzv. gig economy nastává éra dynamických platů, které se do budoucna stanou efektivním nástrojem na spravedlivé hodnocení jednotlivců i v rámci jedné společnosti. Určitě utrousím samostatný článek na toto téma.

Úspěšně jsme také pokračovali v sérii komunitou oblíbených TopMonks Caffé, kde jsme s naší partou i externími hosty přivítali za rok přes 700 lidí. V návaznosti na kaféčka jsme poprvé uspořádali a také vyprodali naši novou talkshow MonkStage, která byla zaměřena na startupy.

Také jsme se vrhli do projektů kolem krypto měn. Konkrétně jsme spolupracovali na dodání platformy Xixoio, která řeší tokenizaci startupů a zaběhlých firem. Dalším počinem, který stojí za zmínku, je projekt Veracity Protocol. Tento se věnuje problému detekce padělků.

Díky novému prodejnímu týmu se nám podařilo dostat k vícero novým komerčním zákazníkům. Práce pro ně generuje firmě zisk, který obratem investujeme do našich startupových projektů. Proto jsou pro nás esenciální.

Klíčovým ukazatelem našeho Startup Studia je celková valuace portfolia. Ta loni nespala a úspěšně se navýšila na 300 mio CZK. Jedná se o valuaci, danou vesměs absolvovanými koly financování. Je tedy založena na částkách, za které někdo do daného startupu zainvestoval. I tak samozřejmě platí, že startup je „hotový“ až úspěšným exitem či kontinuální profitabilitou. V našem startupovém rybníčku se loni událo konkrétně následující.

Techloop

Odprodali jsme část podílu v rámci dalšího kola financování jednomu z investorů. To je náš častý krok pro získání nazpět části naší počáteční investice. V tomto startupu má z českých fondů kromě nás zainvestováno Rockaway a SpringTide Ventures.

Price f(X)

Proběhlo úspěšné Series B kolo financování v celkové výši 25 mio EUR. Docela pecka v naší kotlině. Doména pricingu začíná být v ústředí zájmu a na to investoři reagují. Z českých fondů má zainvestováno Credo Ventures v čele s naším oblíbeným Ondrou Bartošem. My jako spoluzakladatelé stále držíme větší podíl. Zároveň se podílíme na komerčním vývoji pro zákazníky a implementaci jejich specifických požadavků. I nadále se chceme problému cenotvorby věnovat a vymýšlet chytré nadstavby nad Price f(X) platformou.

Lafluence

Lafluence je startup na správu marketingových kampaní přes influencery na sociálních sítí. V roce 2018 obdržel další seed investici a stále tak zůstává naším černým koníkem. Díky Petře (Vargo) a koukej se snažit, ať je na co koukat. 🙂 Spolu s námi je zde investorem Nextech Ventures, za kterým stojí bývalý zakladatel CZC Josef Matějka.

HookaMonk

Dalším zajímavým novým projektem v naší stáji je HookaMonk, který chce vyvinout první plně elektronickou vodní dýmku. Jednalo by se o světový unikát, protože podobné řešení neexistuje a nahradilo by tak nepraktické a škodlivé připalování uhlíky. Tým HookaMonk má hotový funkční prototyp a letos bude hledat investora pro spuštění výroby.