Re: Proc lidi nepisi o tom co skutecne delaji

Jako reakci na clanek Petra Lazeckeho jsem se rozhodl popsat svuj vcerejsi den.

7:30

Probouzim se, zapinam Eurosport a zalepenyma ocima sleduju souhrn zprav z Turina.

7:55

Vahy pro snidani jsou prilis nizke, takze se muj jednoduchy perceptron rozhoduje pro vodu a redbull z baru. Vyrazim
primo do office, za benzinkou vlevo a rovne.

8:00

Jsem v praci. Procitam neco blogu.

8:58

Zajimava diskuse s Robertem o pouziti Prologu pro reseni usporadani scheduled tasku v Ariba Buyeru (neco jako crontab) pro optimalni
vyuziti CPU. Rozhovor zahy konci Rulik: “Pro-co?”

9:15

Problem s WorkflowQueue na Produkci, kde se kupi udalosti pro prechod ze stavu do stavu. Problem je, ze zadny z klicovych logu nic neukazuje.
Cas pro hacking – pisu nasledujici kod vyuzivajici moznost pristupovat pres reflection k privatnim promennym. Takze zjistuju co je ve fronte,
pak studium dekompilovaneho kodu pro praci s Tibcem ukazuje, ze thready vaznou pri pridelovani separatni fronty, ktera je jen jedna(!).
WorkflowQ se tedy plni, protoze vsechny worker thready cekaji na Tibco frontu. V ramci adhoc reseni tedy vyrabim nekolik threadu, ktere zatim zpracuji ostatni ne-Tibco udalosti a pripravuji hotfix ohledne nastaveni Tibca.

....
workerQ = qs[workerHomeQ.getIdForQueueName("WorkflowQueue")];
fields = workerQ.getClass().getDeclaredFields();
var events;
//zajimava cast
for(i = 0;i<fields .length;i++) {

  if("events".equals(fields[i].getName())) {
     fields[i].setAccessible(true);
     events = fields[i].get(workerQ);
  }
}
....

10:50

Sklizim ovace za hack dne a jdem si zahrat se Spanelama z tymu stolni fotbalek.

11:20

Kua! Zase nas vyklepli. Nepomohlo ani zarikavani “no pasaran!”. Nakonec nas stejne ubili hlasitym “ole, ole”.

12:00

Pizza je tady! Drzime tradici spolecneho pizza obedu. Jdu se projit do divociny, ktera je vsude kolem, mozna potkam soba.

13:00

Nepotkal jsem nic, i blizky mekac v lese je cely zavaty. Vracim se tedy ke strojum.
Reseni problemiku na produkci a prace na novem buildu. Pro buildeni pouzivame CruiseControl. O my se mame.

14:00

Kua, to jsem si zase nadelal s tim skriptem do vlastniho hnizda. Pro spravnou funkcnost musi byt clovek na spravnem nodu ve weblogic clusteru. Kvuli nevyzpytatelne weblogic proxy jeden nikdy nevi. Cest mi neda a musim se na to podivat.

14:20

Uz to skoro mam, pro dodrzeni server affinity v clusteru se do JSESSIONID uklada nakonec hash JVM daneho serveru (http://weblogic.sys-con.com/read/44435.htm), stejne jako to dela Websphere. Zde je ovsem ten rozdil, ze se ten identifikator neda nakonfigurovat (alespon jsem nenasel jak).

Takze ted to funguje tak, ze mam Firefox, v nem Live HTTP Headers plugin a ID daneho nodu (to jsem si predtim ulozil vedle). Pak staci dat v pluginu Replay se spravnym ID a jsem tam. Oje, tohle bude stat kolegy alespon jednoho Lapin Kultu

15:00

A zase tu mame problemik – na QA serveru, kde probihaji testy je workflow uplne rozjete, ujete a z koleji vyjete.

16:00

Meeting, predstavovani novych clenu tymu v Singapuru. Takze se take predstavuju a cele se to nese v pratelskem duchu.

17:00

Rulik prichazi na zasadni vec – Buyer pouziva coby javascript engine Rhino a nedefinuje si specificky rozsah viditelnosti pro promenne a funkce v ramci jednoho skriptu. Tak se muze klidne stat, ze si nevedomky v lokalnim skriptiku predefinuju funkci z druhyho konce aplikace. Prisel s peknym skriptikem, jak zjistit jiz definovany promenny a funkce v danem kontextu:

var s = ""; for (i in this) s+=i+"\n";s;

17:10

Cas na dalsi hru se Spanelama. Prvni match drzime, ale nakonec to zase nedopada. Rematch pak dopada zalostne a davame jen jeden gol.
Zjistuju, ze zacinam mit na rukou mozoly, stejne jako pred lety, kdy jsem se jeste zivil jako kopac.

17:30

Je na case dodelat report pro vedeni. Zasedam ke stroji, aplikuji sve krasne makro (funkce networkdays nema v Excelu nanestesti brasku networkhours) a uz mam na obrazovce nadherne grafiky. Copypaste, trocha povidani a uz to leti.

18:30

Jenda mi posila horror ve flashi – Room. Uaaaa. Ale na Samorost resp. Samorost 2 to rozhodne promakanosti nema. Dvorka jr. vede.

19:00

Neco cteni webiku, rozdelani ohnicku v par diskuzich a trada pryc.

20:00

Obligatni vecere s kolegy, dlouhy skypecall Svate, Robohistorie od Asimova a spanek.

Secteno podtrzeno, trocha debugovani, programovani, administrativnich zalezitosti, hackovani, samostudia, fotbalku a ozdravna prochazka, to byl muj dnesni den. Od brezna se ty pomery hodne vychyli, doufam ze spravnym smerem.

7 thoughts on “Re: Proc lidi nepisi o tom co skutecne delaji

  1. kmotr

    Mne prijde strasne ujety, ze o te affinite jsem si cetl pred hodinou v manualu k WebSpheru. Svet je malej 🙂

  2. Padáček

    Ty máš ale život – docela sranda. Rozhodně lepší, než shánění inteligentního dárku k osmnáctinám přítelkyně (zvláště, když už dres SK Slavia dostala). Stálo mě to cvika angličtiny, cestu na Zličín a trochu nervů 🙁 ale vše je hotovo. BTW dneska se na VÅ E objevil tvůj známý ze Systinetu Martin Dvořák 😉 měli jsme na katedře menší kick-off jednoho projektu a taky pokec kolém “výzkumné” činnosti a nového semestru a byl taky pozván …

  3. filemon Post author

    to kmotr : vetsina obyvatel teto planety vzhlizi v tuto nelehkou dobu k server afinite jako k jednomu z moznych vychodisek z celosvetove krize. Vsadim se, ze zednarska loze neoslovila jenom me a Tebe. 🙂

    Jo, a s tema nohama na stole si Te umim zive predstavit. 😉

    to Padacek: ver mi, ze pareni a zivot jako takovy (takze parba) na kolejich je to nejstavnatejsi a nejplodnejsi (doufam, ze ochranu mas) prostredi v zivote mladeho jedince. Pilne se uc, pak to chce nejakou pracicku od fochu bokem, aby ses neco priucil a hlavne koupil sve krasne pritelkyni neco dobryho nazub.
    A to je vlastne moje posledni rada – postarej se ji o nejaky nevsedni gurmansky zazitek. 🙂

    A zeptal ses Dvorky st. na Samorost? 😉

  4. Padáček

    Na koleji? Jsi blázen? Přece se nebudeme mačkat na té mrňavé vrzající posteli. Razím dnes do Svitav, takže budeme mít celé letiště 😀 Tak gurmánský zážit, to není špatný nápad – to pořeším asi příští týden, až Katka vyrazí Vindobonou do Práglu (řekl bych den plný zážitků).

    Samorost? Tak na to jsem se ho neptal, ale neni to jeho obdoba ‘Fika’? BTW bude “hotovy” zhruba v kvetnu / cervnu. A co jsem slysel, tak podobne jako ty je na tom i J. Kosek 😉

    Have a nice day!

  5. Rene

    Krasny zivot file 😉
    Jen nevim, jestli tvuj clanek tvrzeni Petra demonstruje, nebo docela slusne popira 😉

  6. filemon Post author

    Padacku, s tim Samorostem jsi me dostal. Ale ne, neni to oznaceni jejich zygoty, anebrz flashovky od jeho mladsiho brachy 🙂

    Rene, jak kdy. Treba dneska to bylo bez fotbalku s adrenalinem strikajicim doslova ze vsech dutin. Kdyz jsem pak vysel ven, potreboval jsem vice nez hodinu, nez mi spiraly z oci zmizely docista a vzpomnel jsem si, ze je zima. 🙂

Comments are closed.