Příběh jednoho agile týmu

Dagi nedávno moc hezky psal o podstatě agilního vývoje (Agilní vývoj není scrum). Agilní přístup, tedy “hodnota pro zákazníka v co nejkratším čase”, je samozřejmě aplikovatelný i mimo IT. Nebojte, nebudu bullshitit o Toyotě, anébrž o kouzelném budovatelském dílku.

Minulý týden jsem se totiž rozhodl využít pěkného počasí a jal se budovat parkoviště (cca 100 m2) pro vozovou flotilu dřív než se vlády chopí sračkonosné měsíce. Narychlo jsem zavolal bagristovi, panu kameníkovi s vozovým parkem od vedle a kopáčovi. Vybral jsem ty nejlepší v okolí a řekl, ať už se o všem domluví sami. Udělal jsem si rozpočet zhruba 100K CZK, z něhož více jak půlku zaplatil za historickou dlažbu z betonu (“Co je tohle za šmejd ?”, reagoval vtipně kameník, když jsem složil palety na dvůr). Ráno proběhl scrum. Prostě jsem řekl svou vizi, bagrista, kameník a kopáč se syncnuli na postupu vykopových prací a jelo se. Sám jsem si vzal lopatu a metr (pro pravidelné checky).

Po zhruba 3 hodinách práce byl hotový výkop a hlína z něj navežena na sklípek, který buduju paralelně v pomalejším módu. Vyvstala otázka, jaký kámen koupit coby podklad. Původně jsem měl v plánu zajet do blízkého lomu, ale kameník se nabídl, že má plný dvůr eňoňůňo říčního kamene za třetinovou cenu. Bez jakýhkoliv průtahů jsme navozili cca 5 plných tater. Další rozhodnutí – čím zhutnit. Na tohle se používá tzv. žába popř. válec. Původně jsem plánoval si tuto srandičku půjčit v Rychnově, ale kameník udělal jeden telefonát a odpoledne se temovalo parádním válcem.

Den skončil připravenou plochou pro poklad obrubníku a závoz jemným štěrkem pro pokládku dlaždic. Po celou dobu se dělala okamžitá rozhodnutí tak, aby se udělalo maximum práce a nikdo nebyl nikterak blokován. Na konci dne byly znát pozitivní vibrace z hotové práce napříč celým týmem. U mě byly dány zejména rychlostí realizace. A co že je poselstvím tohoto článku?

Když chcete být “agile” a “lean”, zkrátka “mít vše hotovo podle vašich představ”, potom se snažte dodržet následují

1. Najměte nejlepší, důvěřujte jim a nechte je pracovat (= dělat rozhodnutí)
2. Jako zadavatel projektu si vemte lopatu a pracujte s týmem. Něco se přiučíte a zároveň urychlíte rozhodování týmu.
3. Vykašlete se na detailní plánování. Realizace bloudí křivolakými uličkami a bod 1) může přinést vtipnější a lepší řešení než je to původní vaše
4. Nejspíš nepotřebujete “koordinátory”, manažery a architekty. Máte přece zodpovědný tým snů viz. bod 1)

Perlička na závěr – celkové náklady nyní po časové a cenové optimalizaci odhaduju na 80 tis. CZK. Díky agile tedy ušetřím ~ 20%.

26 thoughts on “Příběh jednoho agile týmu

Comments are closed.