Postřehy optimalizovaného rodiče I.

Motivace

Doba postoupila a tak se kolem mě vysemenila armáda novopečených matek. Teda ehm matky se spíše vyrojily, vysemenili se jejich protějšky samozřejmě. Zároveň s tím sleduju, jak málo tyto hrdinné tahounky rodu stíhají. Proto jsem se vám milé matky rozhodl pomoci drobnými postřehy. Jsem otec 2 dětí, které mám čas od času na starost sólo, takže to nebude teoretické vaření z vody. Do toho jsem spolumajitel několika firem a vedu jednu větší s více jako 150 zaměstnanci, což je v podstatě také taková větší rodina se vším co k tomu patří (někdy dochází i na to imaginární přebalování).

Starost o tým (zde doplň domácnost a děti) osobně vnímám jako tetris. Když ho hrajete dobře, nové kostičky vítáte a držíte hru pěkně “dole”. V opačném případě jste v reaktivním módu a pouze čekáte na nevyhnutelné zahlcení. Zde se nachází bohužel většina rodičů s klasickou odpovědí “my nemůžem, to víš rodina”. Rady zde zveřejněné vám doufám pomůžou k bonanze proaktivního přístupu.
Budu samozřejmě rád za zpětnou vazbu, zejména negativní. 🙂

Kapitola I. Řád

Děti milují pravidelné rituály. Jídlo, koupačka, večerníček, zábava, spaní. Rada první – nastavte si pravidelné časy pro jednotlivé činnosti a dodržujte je. Nestyďte se hodit všechno na papír a chvíli roboticky tento rozpis následovat. Děti si na pravidelnost rychle zvyknou a vy budete mít nakonec více času sama pro sebe. Z anarchie a nevědomí plyne jen otrávení a rozmrzelost. Naopak přesně daná hodina jídla, koupání či pohádky před spaním učí děti plánování. Ve finále budou vaši pokladi spokojenější a sebevědomější.

Pamatujte: Konzistence je královna a vede k časové svobodě všech zúčastněných

Úkol: Vytvořte si časový rozpis jednotlivých činností a po týdnu objektivně retrospektivně zhodnoťte

2 thoughts on “Postřehy optimalizovaného rodiče I.

Comments are closed.